Nieuw op de Zeedijk

China Sichuan Restaurant.

Tussen het eenzijdige en voornamelijk op toeristen gerichte aanbod (van Argentijnse grillrestaurants, Italiaanse pizzeria’s en wafel- en ijswinkels) biedt de Zeedijk heel aangename verrassingen. China Sichuan Restaurant op Zeedijk 103 is zo’n gloednieuw pareltje. Het is eigendom van chef-kok Thi Go Woing en zijn echtgenote Sun Wei Woing.

Chinatown kent eigenlijk alleen Kantonese restaurants. Maar de Chinese kooktraditie omspant vier geografische zones en acht culinaire tradities, waaronder ook de heel belangrijke keuken uit de provincie Sichuan met zijn vele, sterk aromatische kruiden.
Chef-kok Thi Go Woing wil dat de bezoekers van deze buurt ook kunnen kiezen voor deze volstrekt andere eetcultuur uit Sichuan. ‘Veel van de Chinese cultuur is vernietigd tijdens de Culturele Revolutie’, zegt hij. ‘Maar de eetculturen, die al duizenden jaren bestaan, zijn bewaard gebleven. Ze zijn een belangrijk cultureel erfgoed.’ De familie Woing heeft ook in de Lange Niezel en de Warmoesstraat nog twee restaurants.
Dat kwaliteit en originaliteit gewaardeerd worden, bewijst het feit dat China Sichuan Restaurant elke avond mudjevol zit. Volgens Woing komt dit doordat de gasten de liefde voelen die hij in het voedsel legt. ‘Goed voedsel verbindt mensen, zonder woorden en door de smaak’, stelt hij. ‘De chef-kok geeft de mensen liefde via de smaak. Onze filosofie is boeddhistisch: het gaat in het restaurant om eerlijkheid, respect, liefde voor het voedsel en liefde voor de mensen. Het gaat niet over geld. Sommige dingen kun je nu eenmaal niet in geld uitdrukken.’
‘In het begin was het wel heel spannend’, aldus Tenzing Woing, zijn 18-jarige stiefzoon. ‘Al die restaurants hier in Chinatown bestaan al heel lang. Wij komen er dan als nieuwkomer tussen, en ook nog eens met een andere eetcultuur. We waren wel nerveus, maar vanaf de eerste dag zit de zaak helemaal vol. Dus het is allemaal goed gekomen.’
Het restaurant heeft net drie nieuwe chef-koks uit Sichuan gekregen. Gespecialiseerde Aziatische koks kunnen nu namelijk makkelijker een tijdelijke werkvergunning in Nederland krijgen sinds de regels vorig jaar zijn versoepeld. Maar ook Thi Go Woing zelf staat nog bijna elke dag van 12 tot 12 in de keuken. Iets wat zijn stiefzoon wel zorgen baart: ‘Hij wordt toch al wat ouder. Hij is vijfenvijftig. Gelukkig heeft hij nu de maandag als rustdag ingebouwd, tot opluchting van de familie.’

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP