De Koffieschenkerij

‘Koffie is m’n passie’, vertelt Job Oosting, terwijl hij behendig onze cappuccino’s met latte art decoreert.

Oosting (36) was destijds bedrijfsleider bij Huize Frankendael. Samen met zijn vrouw Anne Rijks (33) was hij op zoek naar een locatie om een eigen koffiezaak te beginnen.
‘Het plan werd concreet toen Jacqueline Grandjean, directeur van de Oude Kerk, met het idee kwam om een café te beginnen in de voormalige sacristie. We waren meteen verrukt. Waar tref je zo veel historie als in dit zo authentieke, oudste gebouw van Amsterdam? Wij hebben toen ons idee voor De Koffieschenkerij uitgewerkt. Na de nodige aanpassingen konden we mei 2013 open.’
‘Het eerste jaar was spannend. We waren uitsluitend toegankelijk voor bezoekers van de Oude Kerk. Die kregen weliswaar, zoals nog steeds, tien procent korting op een drankje – maar storm liep het niet. Na een jaar kregen we de vergunning om ook bezoekers van buitenaf binnen te laten, via het hek van de sacristietuin.’
Het is hier een oase van rust, terzijde van de soms lawaaierige stroom toeristen. De bezoekers zijn van alle leeftijden: buurtbewoners en passanten. Van vandalisme heeft Oosting weinig last. Hij neemt voor lief dat hij ’s ochtends eerst de tuin moet reinigen van alle rommel die over het hek gegooid wordt.

Tuin
De Koffieschenkerij is dagelijks open en serveert goede koffie, heerlijke taarten en lunch. Overwegend biologisch; locale producten. De appeltaart komt van Arjan Valentin, zoon van de oprichter van ‘Winkel’ aan de Noordermarkt, beroemd om zijn appeltaart. ‘Voor ons is het een sport om de vers afgeleverde taarten hier zo laat mogelijk af te bakken, zodat we ze warm kunnen serveren.’ Soepen worden geleverd door Not For Sale, een organisatie die slachtoffers van mensenhandel helpt weer een nieuw leven op te bouwen.
‘Zelfs als het vol zit, houdt deze plek zijn charme’, zegt Oosting. Hij wijst naar de plantenbakken in de tuin: ‘Een paar honderd tulpenbollen zitten erin. Als die straks uitkomen, prachtig! De tuin, met het prachtige plaatje van de gevel, is zo sfeervol dat er dagelijks tientallen foto’s gemaakt worden. Hij trekt als een magneet veel bezoekers.’

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP