Soep van Kana

Komt dat zien: er is nieuw restaurant op de Oudezijds Voorburgwal 95. Het is nu eens niet te herkennen aan een schreeuwerige lichtbak aan de voorgevel, maar er hangt een klassiek ijzeren uithangbordje: ‘In de bruiloft van Kana’. Dat bescheiden bordje prijkt al tientallen jaren boven het souterrain. Al eerder was hier een eethuisje gevestigd van de christelijke leefgemeenschap Oudezijds 100.
En nu dus weer open.

De kaart is overzichtelijk met één gerecht – soep – en er is keuze uit drie soorten, die steeds variëren. De ingrediënten worden afgenomen van groentestallen van de Ten Katemarkt en van supermarkten in de buurt. Het zijn groenten met wat vlekjes en butsen – wat dus de laatste gang bespaart naar een vuilnisbelt.
Dit buurtrestaurant is onderdeel van de christelijke leefgemeenschap Oudezijds 100. Gerlinde Buit, die hier ook woont, en Tanneke de Blaeij zijn de uitbaatsters.
Buit heeft echter nog een andere baan: ‘Ik werk drie dagen per week voor een milieu-instituut in Utrecht. Dat is voornamelijk bureauwerk. Dan is het heerlijk om hier twee dagen praktisch met de gasten in de weer te zijn.’ Zelf is ze dol op de Senegalese pindasoep, met boerenkool erin.
In het restaurant is het huiselijk. Het is hier een prettige mix van gezinnen uit de buurt en daartussen wat toeristen. De inrichting van het souterrain is in Spaanse Gaudí-stijl en de houten vloeren gaan in vloeiende lijnen over in een groen mozaïek aan de muren en de bar.
Buit vertelt: ‘Het is aanvankelijk ontworpen voor een kunstenaarssociëteit in Barcelona, maar vanwege geldgebrek konden zij het niet afnemen van de kunstenaar, Christiaan Kattenberg. Hij is er twee jaar mee bezig was geweest. Toevallig paste het perfect in ons souterrain. Zo is in feite ook het interieur gered van de vuilnisbelt.’

De ruimte dient twee dagen per week als restaurant, op donderdag en vrijdag, maar de rest van de week wordt zij gebruikt voor sociale projecten voor zwerfjongeren zoals kunst of muziekles. Het is bijzonder om te zien hoe de leefgemeenschap toegang biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én aan buurtbewoners.
Maar Soep van Kana is het hoofdproject. De maaltijdsoep is hier gezond en superlekker. En de prijzen zijn ‘christelijk’: een medium kom kost € 3,50 en een grote kom € 5.

Soep van Kana is open op donderdag en vrijdag, van 12.30 tot 19.30 uur.

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP