Politieteamchef met lef

Hannelore van Sante

Sinds vorige maand is Hannelore van Sante politieteamchef bij ‘Team Burgwallen’. Terug in haar geliefde buurt wacht haar vanwege de toegenomen drukte en overlast een zware taak.

Van Sante: ‘Na mijn opleiding aan de Politieschool werd ik in 1985 als jong meisje aan bureau Warmoesstraat geplaatst. Dat was op zich al bijzonder omdat daar destijds nog maar weinig vrouwen zaten. Onder leiding van oudere agenten heb ik het vak geleerd. Wat mij triggerde was de diversiteit in de buurt: het lief en het leed. Ik merkte dat er toen een soort balans was. Want hoewel er boeven werden gevangen waarbij het er soms keihard aan toe ging, was er een vorm van respect over en weer.’
Na het volgen van een opleiding aan de politieacademie is Van Sante steeds verder binnen de hiërarchie van de politie opgeklommen en heeft zij aan diverse bureaus in de binnenstad gewerkt. Van Sante: ‘Vierenhalf jaar geleden vertrok ik van bureau Beursstraat naar bureau Houtmankade om eens in een andere keuken te kijken. Maar toen de post teamchef bij Team Burgwallen vrijkwam, ben ik vanwege mijn voorliefde voor de dynamische binnenstad teruggekomen.’
Dat de problematiek sinds 1985 is verschoven van criminaliteit naar openbare orde, merkte zij gelijk al. ‘Bij mijn terugkomst werd ik verrast door de fors toegenomen drukte. Er heerst nu een ander soort vibe, de contacten zijn vluchtiger. Dat doet iets met mij als werknemer, maar ik kan mij voorstellen dat het de burgers en ondernemers in de buurt nog veel meer doet.’

Stevige dienders
In eerste instantie lijken de bezoekersstromen en de economische ontwikkeling nog wel leuk voor de stad, maar op een gegeven moment slaat de balans door. Van Sante: ‘Toen ik naar bureau Houtmankade vertrok, gaven bewoners al aan dat het hier te druk is, dat er geen balans meer in de winkeltjes zit, dat het de verkeerde kant op gaat. Toen werd er door de politiek nog een beetje minachtend over gedacht. Men moest de overlast maar accepteren.’
Ze vervolgt: ‘Maar het Binnenstad Offensief is toch wel het gevolg van de blijvende roep van de burger dat het niet goed gaat. Dat heeft de politiek opeens wakker geschud. Je ziet nu dat dit onderwerp binnen relatief korte tijd heel hoog op de politieke agenda is gekomen. Ik hoop dat dit zo blijft, want het moet hier wel leefbaar blijven.’
Na 1 oktober zal het Binnenstad Offensief in afgeslankte vorm worden voortgezet. Toch hoeft de buurt niet te vrezen dat de inzet van de politie daardoor zal afkalven. Van Sante: ‘Onlangs is er een groep goed gekwalificeerde agenten aan het Binnenstad Offensief toegevoegd. Dat zijn stevige dienders die met name in de nachtelijke uren van groot belang zijn bij de bestrijding van straatroof en nepdope. De afgelopen week zijn ze al vier nachten op het gebied van nepdope actief geweest en hebben er meer dan zeventig arrestaties plaatsgevonden.’
De nieuwe teamchef gelooft heilig in de kracht van samenwerking en daarom moet de politie luisteren naar signalen uit de wijk. ‘Hiervoor zijn de contacten met bewoners en ondernemers van cruciaal belang en daarop zullen wij gaan investeren. Daarnaast is het belangrijk dat we ons niet terugtrekken zodra de balans in de buurt weer is hersteld, want dan zitten we over vijf jaar weer precies in hetzelfde stadium als waar we nu zitten.’

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP