Samen de stad terugveroveren

‘Er zijn te veel souvenirwinkels en er is te veel gesjoemel met openingstijden. Te veel zwerfvuil en een gebrek aan handhaving. Er zijn toenemende signalen van witwaspraktijken en nepdopedealers. Er is een toename van luidruchtige drankboten. Te veel betaalbare woningen verdwijnen van de markt door vakantieverhuur. Te veel signalen van uitbuiting, maar ook een steeds onwerkbaarder situatie voor sekswerkers door het “aapjeskijken”. Rondleidingen in veel te grote groepen, die de voordeur en de straat blokkeren.’

Dit schrijven Marjolein Moorman en Dennis Boutkan, gemeenteraadsleden voor de PvdA, in een ingezonden brief in Het Parool. Zij doen daar verslag van hun ervaringen en observaties in deze buurt, concluderen dat het kantelpunt is bereikt en benadrukken de noodzaak van een radicale aanpak: ‘Reageren op incidenten en een convenantje hier of daar zorgen niet voor de broodnodige verbetering. Het zijn pleistertjes. Alleen met een integrale, intensieve, buurtgerichte aanpak kunnen we dit stuk stad terugveroveren.’

Lange Niezel
De NV Zeedijk heeft van 4 tot 11 september haar nieuw ontwikkelde woningen in de Lange Niezel 29, boven het vernieuwde restaurant Centra, ter beschikking gesteld aan de Amsterdamse raadsleden. ‘Het is een unieke kans om de binnenstad 24 uur te ervaren en vanuit het hart van de stad te werken aan oplossingen’, aldus de uitnodiging die aan alle fractieleden van de partijen in de gemeenteraad was verstuurd.
‘Maar voor veel partijen was het net te kort dag voor dit buurtbivak’, aldus Janny Alberts, directeur van de NV Zeedijk. ‘Gelukkig hebben wij tijdens een slotdebat veel partijen kunnen spreken. SP, D66, GroenLinks, PvdA en de Partij van de Ouderen zijn die week ten minste eenmaal de woningen binnengelopen.’ Moorman en Boutkan hebben de buurt dus wat intensiever verkend. Zij pleiten voor een radicale, integrale, intensieve en buurtgerichte aanpak.
Alberts is het roerend met hen eens: ‘Samenwerken is de sleutel in dit gebied. Alle deelnemers moeten bij het overleg worden gevraagd: bewoners, ondernemers, vastgoed, gemeentelijk apparaat en politiek. Vanuit hun samenwerking kunnen er signalen naar een aanpak komen, want er zijn meer overeenkomsten dan tegenstellingen. Daarbij helpt het dat er veel bewoners en ondernemers zijn die een hart hebben voor hun gebied en zich daarvoor willen inzetten.’
Het is daarbij ook van cruciaal belang, aldus Alberts, dat men na dit buurtbivak de aandacht vasthoudt. ‘Dit initiatief heeft ertoe bijgedragen dat de lijnen weer wat korter zijn geworden. Daar moeten we van profiteren. Uiteindelijk doen we het voor die leefbare binnenstad van en voor Amsterdammers.’

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP