‘De bank zei: waar begint u aan? Die vond me te oud’

Huisartsenpraktijk Adrie Heijnen.

Sinds 2 oktober houdt huisarts Adrie Heijnen (61) praktijk in de Koestraat 5a.
‘Het was dringen. De aannemer eruit, wij erin. Met kunst- en vliegwerk was de noodzakelijke verbouwing net op tijd klaar.’

Na een jarenlange zoektocht naar geschikte praktijkruimte, waarover deze krant meermalen berichtte, bood de gemeente Heijnen afgelopen mei het pand in de Koestraat aan.
‘Binnen drie dagen moest ik beslissen en een verbouwingsplan indienen. Het was hier één grote zaal, totaal ongeschikt voor een praktijk. Per 1 juli ging de huur al in. M’n makelaar verklaarde me voor gek, maar ik moest wat. Per 1 oktober liep het huurcontract aan de O.Z. Voorburgwal 151 af.’

Buurtactie
In 2008 startte de zoektocht naar een geschikte praktijkruimte in de buurt. De oude praktijk aan de Oudezijds Voorburgwal 151 was eigenlijk ongeschikt vanwege de trappen die patiënten op en af moesten. Pogingen om de parterre erbij te huren draaiden op niets uit.
Het was het begin van een zoektocht door de buurt die vele teleurstellingen kende. Het leegstaande klooster van de zusters Augustinessen aan de Warmoesstraat werd door de gemeente verkocht aan een projectontwikkelaar die er een supermarkt in vestigde. Het voormalige politiebureau Warmoesstraat was uitstekend geschikt om een gezondheidscentrum in te vestigen, maar ging naar de hoogste bieder die een huisarts niet zag zitten. Diverse andere panden passeerden de revue, maar niets lukte vanwege de huurprijs of doordat de gemeente ervan afzag.
‘Steeds moesten er verbouwingsplannen op tafel komen, allemaal weggegooid geld. Nooit heb ik overwogen om dan maar een praktijk over te nemen in de periferie. Wel heb ik op een bepaald moment overwogen om te stoppen.’
Ondanks steun die burgemeester Van der Laan had toegezegd om de hier gewortelde basisvoorziening te behouden, kwam de gemeente niet met een geschikt alternatief. Na protest van buurtbewoners werd uiteindelijk de Koestraat aangeboden.
‘Ik zit hier dankzij de buurt die actievoerde tegen de gemeente voor behoud van mijn huisartsenpraktijk in de binnenstad. Het was hartverwarmend hoe buurtbewoners me steunden. Dat er geen gemeentebeleid is voor eerstelijnsgezondheidszorg is verwonderlijk. Je zou toch zeggen dat een buurt recht heeft op goede medische zorg.’
Heijnen, die al sinds 1986 huisarts is op de Wallen, heeft de verbouwing zelf moeten financieren. ‘De bank zei: waar begint u aan? Die vond me te oud.’

Verse koffie
Bij de verhuizing is de samenwerking met collega Arjan de Meij ontbonden. Binnen Heijnens huisartsenpraktijk zijn twee assistentes en twee praktijkondersteuners werkzaam en ook een huisarts in opleiding. Gezien de forste huur die Heijnen moet opbrengen, is hij gedwongen om twee van de gecreëerde werkruimtes te verhuren. In een ervan komt een psychotherapeut/seksuoloog, de andere is nog te huur.
In het huurcontract staat dat de gemeente het pand alleen op tijdelijke basis wenst te verhuren en dat het contract afloopt op 30 juli 2022. Dan moet het leeg en ontruimd opgeleverd worden. ‘Er is mij bij navraag verzekerd dat dit slechts een standaardhuurcontract is voor panden die de gemeente nu in de binnenstad te huur aanbiedt. En dat er te zijner tijd weer andere overwegingen gelden, maar zekerheid heb ik niet en dat is wel stress verwekkend.’
Het fris geverfde en praktisch verbouwde pand heeft in het midden een ruime wachtkamer waar als vanouds de verse koffie en thee in een hoekje staan. ‘Die muurtjes zijn niet gebouwd om over vijf jaar weer af te breken.’
Heijnen hoopt dat hij nog lang in de Koestraat kan blijven. ‘Ik ben verknocht aan deze buurt en aan mijn patiënten. Als huisarts heb je een relatie met mensen, je gaat een verbinding met ze aan, je ondersteunt ze zo goed mogelijk. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan, zeker hier in de binnenstad. Ik hou van m’n vak en wil nog jaren door.’


Gemeente, doe wat!
Bij het gemeentelijke beleid voor de eerstelijnsgezondheidszorg als basisvoorziening in een buurt kan men vraagtekens zetten. Steeds meer medische zorg wordt tegenwoordig richting huisarts geschoven, die vaak een spilfunctie heeft in het welzijn van de buurtbewoners. Het pand aan de Koestraat zou goed kunnen dienen als gezondheidscentrum, maar de gemeente besloot de eerste verdieping aan een organisatie te verhuren die niets met zorg uitstaande heeft.
Kennelijk wordt het buurtbelang van een goede basiszorgvoorziening niet onderkend.
In het algemeen is het met de huisvesting van huisartsen in Amsterdam, zeker in het Centrum, matig gesteld. De Amsterdamse Huisartsen Vereniging maakt zich hierover grote zorgen. De vraag is of er bij de gemeente niet iemand aangesteld kan worden die met name de eerstelijnsgezondheidszorg en huisvestiging daarvan in zijn portefeuille krijgt. Gezien de ervaringen van Heijnen lijkt een helder beleid hoognodig.


 

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP