Snuffelen om blij van te worden

LES PETITES PUCES

Grote broer Marché aux Puces zetelt in de Parijse wijk Saint-Ouen. Het kleine zusje ‘Les Petites Puces’ bevindt zich in de Sint Jansstraat 61. De winkel van Susanne Bakker (1987) is een eldorado voor snuffelaars.

Susanne komt oorspronkelijk uit Alphen aan de Rijn en werkt na haar studie aan de Academie voor Beeldvorming als docente beeldende kunst. De vrijheid voert haar naar Parijs. Ze heeft er allerhande baantjes, geeft zelfs rondleidingen aan Nederlandse toeristen. Daarna gaat ze doen, wat ze heel jong altijd al het liefste wilde: een eigen winkel.
Terug in Amsterdam vindt ze – pop-up – in Bos en Lommer een ruimte en begint er een cafeetje. Het experiment blijkt levensvatbaar: zelfgebakken taarten, goeie koffie, vintage en leuke spulletjes. Daar ontstaat de naam ’Les Petites Puces’.

In de Sint Jansstraat voelt ze zich meer dan thuis. Taarten bakken doet ze niet meer, koffie schenkt ze alleen nog voor de buurman en bekenden, en de vintage kleding is ook weg. Nu heeft ze een heel royaal aanbod sieraden en veel kleine hebbedingetjes. De liefde voor kunst, ‘Ja, mooie dingen om me heen daar word ik blij van’, dat straalt de etalage onmiddellijk uit.
Het begint al op de stoep. De Franse bistrostoelen staan uitnodigend klaar, schalen met pompoenen in prachtige arrangementen op de langsbank, mooie potten en pannen en ansichtkaarten die stuk voor stuk een schilderijtje op zich zijn.
Binnen zijn er leuke cadeautjes voor een vriendelijke prijs. Zo’n gekke bril, die glittermuis, een ketting of armband samen te stellen voor je lief met al haar/zijn favoriete bedeltjes of juist die ene mooie steen. Alles kan ter plekke bevestigd worden en groter of kleiner gemaakt, want Susanne heeft een cursus edelsmeden gevolgd. Sieraden zijn wel haar grootste liefde en tot haar genoegen heeft ze van haar eigen ontwerpen al enkele stuks verkocht.

Een winkel hebben is in de Sint Jansstraat niet altijd makkelijk. Hordes toeristen, op weg naar de heisa van het Red Light District, passeren haar pareltje zonder ook maar even opzij te kijken.
In de wintermaanden kan ze terugvallen op haar lesgeven, wat ze met veel plezier doet. Dat inspireert haar ook weer; niets blijft hetzelfde. Want ze wil nog heel lang haar ‘kleine vlooien’ aan de buurt blijven aanbieden.

 

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP