Gidsen krijgen de duimschroeven aangedraaid

Gidsen die zich niet aan de regels houden, kunnen vanaf begin april mét hun groep de buurt uit gezet worden.
Veel gidsen hielden zich, ondanks een convenant, niet aan afgesproken gedragsregels.  Wat tot dusverre vrijwillig niet is gelukt, zal nu wettelijk worden afgedwongen.

Per week lopen alleen al op het Oudekerksplein meer dan dertigduizend toeristen achter hun gidsen aan. Soms komen er zelfs zevenentwintig groepen per uur.
De gemeente gaat de toenemende overlast beteugelen en als dit niet goedschiks kan, dan desnoods kwaadschiks.

Verplicht
Na anderhalf jaar praten met gidsen, touroperators, vertegenwoordigers van sekswerkers en buurtbewoners wist de gemeente vorig jaar met alle gesprekspartners een convenant te sluiten voor het Wallengebied.
Een maximale groepsgrootte van twintig personen en een reeks gedragsregels zouden moeten leiden tot minder overlast. Veel touroperators en gidsen probeerden zich te schikken naar de nieuwe afspraak, maar zij zagen tegelijkertijd dat veel concurrenten zich niets aantrokken van de roep om matiging.
Omdat de gemeente vroegtijdig inzag dat er misschien steviger middelen nodig zouden zijn dan een vrijblijvend convenant, heeft zij ondertussen gewerkt aan een ontheffingsstelsel voor gidsen die met hun groepen door het Wallengebied willen lopen.
De grond daarvoor is gevonden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die het aanbieden van diensten aan de openbare weg verbiedt. Gidsen die in het Wallengebied willen werken, worden verplicht ontheffing van dit APV-verbod aan te vragen.

Boetes
De ontheffing van het APV-verbod zal een gids ongeveer 111 euro kosten.
Wie vanaf 1 april zonder ontheffing met een groep door het gebied loopt of zich overlastgevend gedraagt, riskeert bovendien een boete van 190 euro voor de gids of 950 euro voor het bedrijf dat de rondleiding organiseert.
Gidsen die zich niet aan de regels houden, raken hun ontheffing kwijt en mogen niet meer in het gebied komen.
Vanzelfsprekend vragen de nieuwe maatregelen om stringente handhaving. Er is extra handhavingscapaciteit vrijgemaakt om te zorgen dat alle gidsen zich gaan houden aan de vastgestelde grenzen voor de groepsgrootte en het groepsgedrag.
Het ontheffingssysteem zal de toename van de aantallen toeristen en groepen weliswaar niet kunnen terugdringen, maar de gemeente heeft nu wel een instrument in handen om overlastgevend gedrag te bestrijden.
Bovendien kan de gemeente hiermee ook de pubcrawls aan banden leggen: de steeds luidruchtiger wordende, georganiseerde kroegentochten.
Het is voor de binnenstad te hopen dat deze strengere regelgeving tot een algehele matiging zal leiden. Want wethouder Udo Kock heeft in Het Parool al gewaarschuwd: ‘Als blijkt dat de overlast niet afneemt, gaan we een stap verder.’

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP