Overdag blijven de gordijnen dicht

My Red Light

In mei 2017 zijn vier panden aan de Oudezijds Achterburgwal voor het project Eigen Raam voor sekswerkers opengegaan.
Maar sinds 1 maart blijven de veertien ramen van dit – door burgemeester Eberhard van der Laan zo vurig gewenste – emancipatieproject overdag dicht.

Eigen Raam, dat inmiddels My Red Light heet, is voortgevloeid uit de wens om sekswerkers hun werk te laten doen zonder beïnvloeding of druk door raamexploitanten of anderszins.
De sekswerkers zijn als collectief samen verantwoordelijk voor hun eigen bedrijfsvoering.

Onderbezet
Een sympathiek plan wordt door de tijd ingehaald.
Zo luidde de kop boven het artikel in d’Oude Binnenstad van april 2016. In dit artikel noemden wij dit experimentele, zogeheten ‘gemeentebordeel’ van de gemeente Amsterdam een ‘keurig, maar geldverslindend verhuurbedrijf met een sociaal sausje’.
Geld blijkt de reden te zijn voor de sluiting overdag van de panden van My Red Light.
De bezettingsgraad is te laag.
‘De leegstand van de ramen is overal op de Wallen te zien’, zegt Justine le Clercq, bestuursvoorzitter en woordvoerder van My Red Light. ‘We hebben tot de sluiting overdag moeten overgaan, omdat er ook bij ons op die tijden in de raamverhuur weinig te doen is. ‘s Avonds verhuren we volop.’

Een rendabel raamverhuurbedrijf zal een bezettingsgraad van ongeveer 70% moeten kunnen garanderen. Als de ramen overdag gesloten zijn, ontbreekt er echter algauw 50% omzet.
De huurprijs voor de dagdienst bedraagt 80 euro. Maar de kamers zijn onderbezet gebleven en de laatste drie sekswerkers hebben hun werkzaamheden overdag moeten staken.
De 240 euro die ze samen in het laatje brachten wogen niet op tegen de kosten voor het beheer van de panden.

Love hotel
Le Clercq wil de ruimtes overdag graag verhuren aan sekswerkers die niet achter het raam willen staan, maar wel een ruimte nodig hebben voor het ontvangen van klanten.
‘Daar is heel veel vraag naar, maar dat mag niet van de gemeente’, verzucht Le Clercq. ‘Het is tamelijk frustrerend, want deze thuiswerkers vormen een kwetsbare groep. Thuis klanten ontvangen is riskant. Hier hebben wij beveiliging en sociale controle.’

Voor de oprichting van het maatschappelijke verhuurbedrijf heeft stichting My Red Light een bedrijfsplan opgesteld waarin overdag ruimte werd geboden aan thuiswerkers en in de avonduren aan raamprostitutie.
Le Clercq: ‘Maar twee weken voor we opengingen keurde de gemeente ons bedrijfsplan af. We mochten de ruimtes overdag niet aan thuiswerkers verhuren. De gemeente is kennelijk beducht dat we een soort Love hotel worden. Daarom moesten we ons plan wel vervangen door raamverhuur, hoewel we wisten dat het financieel moeilijk zou zijn en dat is nu gebleken.’

Thuiswerkers
My Red Light moet nu een nieuw, bijgesteld bedrijfsplan aan de gemeente voorleggen. Dat zal na de verkiezingen, dus begin april worden ingediend.
‘We gaan nog steeds voor de kwetsbare groep thuiswerkers’, stelt Le Clercq. ‘Opkomen voor kwetsbare groepen is een van de hoofddoelen van het hele project. Maar we moeten natuurlijk ook financieel gezond blijven.’
Over dat laatste maakt ze zich voorlopig nog niet echt zorgen. ‘We betalen netjes onze vaste lasten, zoals huur voor het gebruik van de panden. Dat doen we uit onze omzet. Leningen die we kregen als startkapitaal betalen we geleidelijk aan terug.’
Zolang er moet worden toegelegd op de verhuur overdag wordt het er financieel niet gemakkelijker op, erkent Le Clercq. ‘We zijn nu een jaartje open en we moeten binnen twee tot drie jaar bewijzen dat we een levensvatbaar bedrijf zijn.’
Zelf noemt ze het project een uniek experiment. ‘Daar moet je echt even de tijd voor nemen. Er is nu geen sprake van een verliesgevende situatie, maar voor een gezonde toekomst wil je toch ook wel wat vlees op de botten. En dat kan nu, door de afwijzingen van de gemeente, niet.’

Ondertussen blijven de gordijnen van My Red Light dus overdag dicht.

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP