Warmte, aandacht en een plek om tot rust te komen

Op Oudezijds Voorburgwal 125 bevindt zich een huiskamer met een in het oog springend opschrift: Amsterdammers helpen Amsterdammers.
In haar zeer bescheiden kantoortje vol met oude foto’s van de stad blikt Gerda Verbruggen terug op hoe ze hier is terechtgekomen.
Haar werkomgeving is wel een heel groot contrast met haar woonplaats Tollebeek bij Urk. Tijdens een reis met haar kerkgenootschap bracht ze in 2002 een bezoek aan deze opvanglocatie. Zij kon zich toen beslist niet voorstellen dat zij ooit terug zou komen in die vieze en drukke stad.

Oude jas
Toen Verbruggen door fysieke tegenslag moest stoppen met haar werk in de kraamzorg, wilde ze niet werkeloos thuis blijven zitten. Na lang wikken en wegen meldde zij zich zeven jaar geleden aan als vrijwilliger. Met lood in de schoenen reisde ze naar Amsterdam.
Maar aan het einde van de eerste dag bleek de nieuwe omgeving haar al te passen als een oude jas. Drie jaar geleden werd haar gevraagd om ‘de dagopvang in de lucht te houden’ en inmiddels piekert ze er niet over om hier nog te vertrekken.
‘Niet dat het hier elke dag alleen maar leuk en positief is, maar het is toch mooi werk om dak- en thuislozen op te vangen.’ Van maandag tot en met zaterdag zijn zij welkom tussen 10 en 15 uur. Ook andere, veelal eenzame, mensen kunnen er terecht voor een praatje en een kop koffie.
De gasten hebben vooral behoefte aan warmte, aandacht en een plek om tot rust te komen. Ook kunnen de mogelijkheden voor zinvolle dagbesteding samen worden onderzocht. En tussen de middag wordt er een voedzame maaltijd gekookt.

Blowtje
De naam Amsterdammers helpen Amsterdammers wordt geleidelijk aan minder toepasselijk.
De groep vaste bezoekers uit de stad slinkt, terwijl de buitenlandse gasten sterk in aantal toenemen. Dat heeft zijn invloed op de sfeer in de huiskamer: de gesprekken zijn nu anders.
Helaas is de buurt niet altijd even enthousiast als er mensen voor de deur staan te roken of een blowtje nemen.
Tegelijkertijd stelt Verbruggen dat dit toch best nog een beetje meevalt, als je het vergelijkt met de overlast die veroorzaakt wordt door de grote groepen luidruchtige toeristen.

Wijkagent
Ondanks de tanende steun vanuit de buurtbewoners kost het Verbruggen geen enkele moeite om voldoende vrijwilligers te vinden om de dagopvang te bemannen. Ze heeft daarvoor nog nooit een oproep hoeven doen in het eigen maandblad De Oogst.
Er is een groep van achttien vrijwilligers, die alle werkzaamheden samen met haar uitvoeren. Elke dag zijn er drie aan het werk.
Gemiddeld zijn er dagelijks ongeveer dertig gasten aanwezig, maar dit aantal wordt, net als de sfeer in de huiskamer, sterk beïnvloed door de seizoenen. Méér dan vijftig personen tegelijk worden er niet toegelaten, omdat de veiligheid dan niet goed gewaarborgd kan worden.
Als het te vol is, neemt bovendien de kans op onenigheden en stevige woordenwisselingen toe. Uit preventief oogpunt is het dan ook heel nuttig dat de wijkagent regelmatig op bezoek komt.

Heil des Volks
De stichting Tot Heil des Volks, initiatiefnemer van dit project, is een christelijke organisatie die zicht richt op evangelisatie en hulpverlening. Gastvrijheid is een belangrijk onderdeel van het werk, vooral gericht op kwetsbare groepen.
Met de historie van Amsterdammers helpen Amsterdammers houdt Verbruggen zich niet erg bezig, al kent ze de verhalen uit het meer recente verleden volop.
Zij houdt zich vooral bezig met de alledaagse praktijk. Er is altijd wat te doen en soms schakelt ze bij medische problemen de daklozenarts Co van Melle in.
Verbruggen, tot slot: ‘Het is heel fijn om te horen dat ons werk gewaardeerd wordt. Mooi dat het christendom een belangrijke rol kan hebben in deze buurt, waar de Oude Kerk nog steeds een belangrijk symbool is.’

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP