Handhaven alcoholverbod heeft geen prioriteit

Supermarktbier

Ieder weekend is het raak: horden toeristen uit binnen- en buitenland bevolken de Wallen voor een avondje lekker losgaan. Ze duiken niet alleen de kroegen en coffeeshops in, maar ook de supermarkten of andere winkels die ‘cold beers’ verkopen, om met een sixpack supermarktbier voor de prijs van één groot glas bier in de kroeg op straat te feesten.
Bij evenementen gaat het nog harder met de sixpacks, met het risico dat de situatie in de buurt uit de hand kan lopen.

Britse ‘supporters
Als meest recente voorbeeld geldt het bezoek van ruim vijfduizend supporters van het Engelse voetbalteam. Rondom de vriendschappelijke voetbalwedstrijd Oranje-Engeland op vrijdag 23 maart veranderde de buurt in een soort van oorlogsgebied. De politie sloot noodgedwongen de deuren van twee bureaus, omdat ze handen tekort kwam om de dronken supporters aan te kunnen. Ook horecazaken gingen noodgedwongen dicht toen er een grimmige sfeer ontstond.
Supermarkten en winkels bleven echter ongestoord drank verkopen.
‘Ik vroeg aan de politie: waarom sluiten jullie die supermarkten niet?’, zegt een verontwaardigde Rita Lacroix van café Emmelot op de hoek Oudezijds Voorburgwal en Lange Niezel. ‘Agenten zeiden dat dat de taak is van de burgemeester, dat zij dat niet konden doen’, aldus Lacroix. Vanuit het café filmden medewerkers ‘vanaf de frontlinie’ de veldslag tussen hooligans en de politie op straat. De politie arresteerde uiteindelijk in twee dagen tijd 140 man, onder wie enkele Nederlanders.

Verdienmodel
Hoe heeft het zover kunnen komen?
Op donderdag was het al onrustig in de binnenstad met de al aanwezige supporters uit Engeland en werd er flink gedronken en gefeest op straat, waarbij ook vuurwerk werd afgestoken. Agenten probeerden op de volgepropte Achterburgwal de menigte de cafés in te krijgen om de rust op straat te herstellen, toen agenten werden uitgescholden en bekogeld met flessen.
Vrijdag was het wederom heel druk in het gebied en werd er weer flink gedronken, vooral op straat. De overbevolkte straten in de buurt veranderden langzaam in een groen-geblikte vuilnisbelt en de uitgelaten sfeer werd vijandig. Ondanks de ongeregeldheden op donderdag leek het zuipen op straat opnieuw geen probleem.
‘De politie moest prioriteiten stellen en was daardoor niet in staat om het alcoholverbod te handhaven, en daar sta ik volledig achter’, stelde waarnemend burgemeester Van Aartsen anderhalve week later tijdens de raadsvergadering in een reactie op vragen van verontwaardigde raadsleden. Een raadslid vroeg zich onder meer af waarom zo ongeveer iedereen verrast leek door de komst van de duizenden Britten, die op de in november aangekondigde wedstrijd af kwamen.
Alleen de supermarkten waren volgens de burgemeester voorbereid op de voetbalfans, al zijn die geschrokken van ‘het effect’: ‘Er zijn extra kratten bier aangerukt om die Engelsen te bedienen, het is een vorm van een verdienmodel’, zei Van Aartsen.
De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg had na de ongeregeldheden al kritiek geleverd op de supermarkten en gehamerd op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. De burgemeester gaat samen met de politie in gesprek met in ieder geval twee supermarktketens over hun verantwoordelijkheid om dit soort taferelen te voorkomen.

High-risk wedstrijd
Volgens Van Aartsen hebben de politie en de gemeente de situatie rondom de wedstrijd niet verkeerd ingeschat en was er ‘voldoende politie om dit te keren’. De burgemeester zei dat er tevens voldoende reden was om aan te nemen dat het een gewone interland ging worden, hoewel hij als niet-voetbalfan de reputatie van de Britse voetvalsupporters wel zei te kennen.
‘Hebben we het onderschat? Nee, dat niet, want er zijn volgens mij geen Britse agenten mee geweest’, aldus Van Aartsen. ‘Amsterdam heeft ervaring dat veel interlands wel goed verlopen, maar van Britten kun je wel wat verwachten.’
De Britse politie vertelt in Britse media een heel ander verhaal. Zij heeft de wedstrijd vooraf wél als high-risk ingeschaald, mede gezien het feit dat Engelse fans zich onder meer in Dortmund en Marseille ernstig hebben misdragen rondom uitwedstrijden.
Amsterdam was een van de slechtst mogelijke keuzes voor een uitwedstrijd in aanloop naar het WK, zei de Britse plaatsvervangend hoofdcommissaris van politie Mark Roberts, tevens hoofd van de Britse voetbalpolitie-eenheid, op vrijdag 23 maart. De ongeregeldheden op donderdag waren voor de Britse politie dan ook geen verrassing.
Hooggeplaatste politiefunctionarissen onder wie Roberts waren door de Engelse voetbalbond vooraf niet geconsulteerd over het organiseren van een interland in Amsterdam op een vrijdagavond. Als 5300 Engelse fans zich mengen met honderden extra bezoekers die hun vrijgezellenfeesten en andere feestelijkheden vieren in de Nederlandse hoofdstad, kan dit volgens hem gemakkelijk uit de hand lopen. De politie zou indien geconsulteerd haar grote zorgen hebben geuit, maar de wedstrijd was gepland en ging door.
Britse agenten waren in Amsterdam ‘getuige van het verschrikkelijke gedrag van de Engelse supporters’, zo zei hij tegen Sky News. Er was sprake van het ‘grootste aantal arrestaties voor een wedstrijd in jaren‘ en dit hoge aantal was een ‘zorgelijke trend gezien recente cijfers’.

Onaanvaardbaar
Van Aartsen sloot zich op 4 april in de raadsvergadering aan bij de verontwaardigde reacties van raadsleden op de ongeregeldheden.
Uit contacten met de Engelse voetbalbond en de National Police Chiefs Council (NPCC) is gebleken dat zij hun supporters, voordat die met vijfduizend man de oversteek maakten, hebben opgeroepen het gastland te respecteren en zich daar op een verantwoorde manier te gedragen.
Na de rellen hebben ze de ‘onaanvaardbare gebeurtenissen’ in Amsterdam veroordeeld en ‘men zegt het gedrag verschrikkelijk te vinden en spreekt van een zorgelijke trend’, zo las Van Aartsen voor. Hij verzekerde dat de schade zal worden verhaald op de verdachten.
Dat de burgemeester supermarkten en andere winkels die drank verkochten op de bewuste vrijdagavond niet liet sluiten, terwijl buiten charges plaatsvonden door zowel de politie als hooligans, was volgens een woordvoerster geen optie gezien de acute situatie.
‘Het sluiten van een woning of winkel is een heel ingrijpende maatregel, die bovendien voorbereiding en onderzoek vereist om juridisch stand te houden’, aldus de woordvoerster. ‘En verder bepaalt niet de gemeente maar de rijksoverheid welke regels er zijn voor het verkopen van alcoholhoudende dranken’, legt zij uit. ‘Dat is vastgesteld in de Drank- en Horecawet, ook wat betreft minisupers en toeristenwinkels.’
Wel kan de gemeente een alcoholverbod opleggen, zoals dat al het geval is in delen van het centrum.
De handhaving blijkt echter simpelweg geen prioriteit te genieten, of er nu sprake is van een acute situatie of niet. De woordvoerster van de gemeente wijst wat dit onderwerp betreft naar het Binnenstad Offensief, een speciaal gezamenlijk handhavingsteam van de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie.
Op de gemeentelijke website staat hierover te lezen: De prioriteit ligt bij het aanpakken van de grootste problemen waaronder straatroof, zakkenrollerij, (nep)drugsdealers, overlast door drukte en verkeersgedrag dat tot overlast leidt.

Actie buurtbewoners
Niet iedereen neemt daar genoegen mee.
‘Ik heb een tijd terug een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente, plus een wob-verzoek om te zien hoeveel boetes er eigenlijk worden uitgedeeld wegens het drinken van alcohol op straat’, vertelt buurtbewoner Ton Jacobs. ‘Het handhavingsverzoek is uiteindelijk afgewezen, en uit het wob-verzoek bleek dat het aantal heel laag is en dat vooral daklozen op de bon worden geslingerd.’
Jacobs is daarom een nieuwe actie begonnen en heeft onder meer de gemeente, politieke partijen, de horecabond en supermarkten aangeschreven. De PvdA heeft het onderwerp geagendeerd voor een commissievergadering en Jacobs overweegt om tevens een petitie te starten.
Hij vertelt dat een aantal buurtbewoners heeft berekend dat het drinken van supermarktbier op straat – wat ondanks een gemeentelijk verbod niet of nauwelijks wordt gehandhaafd – in plaats van in de horeca niet alleen veel overlast veroorzaakt, maar ook een economische schade van zo’n veertigduizend euro per weekend oplevert.
Twee horecaondernemers onderzoeken of ze deze schade op de gemeente kunnen verhalen.

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP