‘Jezus ging ook altijd naar de mensen toe op straat’

Blijde boodschap

Hun uitvalsbasis is de Cleft op de Oudezijds Voorburgwal 63, midden op de Wallen. Elke eerste en derde dinsdag staan ze op de Dam, en in de ochtend ook voor het Centraal Station om de blijde boodschap van het evangelie te verkondigen.
Wie ze één keer heeft gezien, ziet ze nooit meer over het hoofd – vanwege hun rode hesjes, met daarop in grote letters: Bidden helpt!
Wie zijn ze? Is het nog wel van deze tijd om zo op straat te evangeliseren? En wat vinden ze van de Wallen?

Ook op deze eerste dinsdagmorgen in juni verschijnen ze tegen kwart voor elf op de Dam, in groepjes van twee.
Als ze onderweg iemand tegenkomen, bijvoorbeeld op de boombank op het Oudekerksplein, schromen ze niet erop af te stappen en een praatje aan te knopen. Twee blijven praten met de bankzitter; de rest loopt gewoon door.
Na een kwartier zijn de eerste vier op de Dam gearriveerd en aan gesprekspartners zo te zien geen gebrek. Overal op de bankjes zitten mensen: ze lopen ernaartoe en spreken ze aan. Het lijkt vrij willekeurig te gebeuren, maar het gaat altijd wel om stellen of enkelingen.
Vijf minuten later arriveren nog twee koppels met de rode hesjes en de daaropvolgende minuten komt er nog een stel. Als ze met z’n tienen zijn, zeven vrouwen en drie mannen en op één na allemaal ouderen, lijkt de club voor deze dinsdagmorgen op de Dam compleet. Het uitklapbord met Bidden helpt zetten ze keurig in de looproute van Nieuwendijk naar Kalverstraat.
Zelf zwermen ze naar alle kanten uit. Soms duurt een gesprek maar heel even, vaker duurt het wat langer en geregeld gaan er mensen weg met een folder in hun hand. Soms worden zegenende handen geheven en altijd lijkt het afscheid vriendelijk.

Hart
De mensen die hier het woord van God verkondigen behoren tot het Prayer Station Ministery dat op 33 plaatsen het land actief is. Waaronder dus ook Amsterdam. ‘Dit team bestaat uit dertig mensen uit tien verschillende plaatsen – de meesten uit de regio – en vijftien verschillende kerken’, vertelt Lammy Dekkers. ‘Het is zelfs een eis dat de mensen die meewerken een kerkelijke achtergrond hebben.’
Elke eerste en derde dinsdag van de maand gaan ze de straat op, vaste prik. In al die jaren is het één keer vanwege storm en sneeuw niet doorgegaan. ‘Alle andere keren wel. God heeft dat mogelijk gemaakt’, aldus Dekkers.
Het Ministery is bijna twintig jaar geleden ontstaan, naar een voorbeeld uit New York. ‘Nee, ik zou het geen evangeliseren willen noemen wat we doen, wel gebedsevangelisatie. We bidden met mensen op straat en we zien God aan het werk als we aan het bidden zijn. Dat is wat we willen: een relatie tot stand brengen met God.’
Maar is de straat opgaan anno 2018, met alle sociale media die ons ter beschikking staan, niet hopeloos ouderwets? Dekkers, beslist: ‘Nee hoor. Jezus ging ook naar de mensen toe op straat. En we merken dat het werkt. Niemand kijkt gek op als ze ons zien. We raken mensen in hun hart.’
Van agressie hebben ze weinig last, vertelt Dekkers. ‘Soms zegt iemand wel eens: ga alsjeblieft weg. Dan wensen we ze een fijne dag en vertrekken. Mensen zijn vrij om te kiezen. Ze hebben een vrije wil gekregen en kunnen dus ook nee zeggen. Maar vandaag kwamen we ook een echtpaar tegen dat helemaal kapotgeslagen was vanbinnen. Daar hebben we mee gebeden. Daar knapten ze van op. En soms komen mensen ook uit zichzelf naar ons toe. Meestal is er dan wel iets aan de hand.’

Kangoeroes
Ze zijn altijd met z’n tweeën en dat is geen toeval. ‘Jezus zond zijn discipelen twee aan twee uit in de wereld. We gaan nooit met z’n drieën. Dat is zo’n overval en dat willen we niet.’ Wie ze uitkiezen voor een gesprek? ‘God stuurt ons. Je kunt het niet plannen. Maar we slaan niemand over.’
In de hesjes die ze dragen, zitten aan de voorkant grote zakken, een soort buidels zoals bij kangoeroes. Daarin zitten allerlei folders. Onder andere het Johannesevangelie, speciaal voor moslims. ‘Daarin is alles wat Jezus heeft gezegd rood gemaakt, zodat het duidelijk is wat hij heeft gezegd. Jezus is voor moslims namelijk één van de profeten.’
Ook het foldertje voor de dolende tiener ontbreekt niet. Dat begint met op de cover: Je bent Bijzonder. Daarna wordt uitgelegd dat we allemaal schepselen van God zijn. En bijzonder.
Maar ook voor de mensen die teruggrijpen op de wetenschap is er een schrijfsel: Wat Darwin nog niet kon weten. Daarin wordt onder meer verkondigd dat de evolutieleer een van de grootste dwalingen van de wereldgeschiedenis is, en dat deze miljoenen mensen in de afgrond van het ongeloof heeft gesleurd.
Dat het Ministery op de Wallen zit, is overigens toeval. Deze relatie voelt niet speciaal. Ze hebben eerst wel wat activiteiten in de buurt ontwikkeld, maar die markt bleek al zo vol dat ze hiermee snel zijn gestopt.
Het Ministery zit hier omdat ze onderdak konden krijgen van een bevriende organisatie. ‘En de plekken waar we werken, de Dam en het Stationsplein, zijn vanaf de Oudezijds Voorburgwal snel te bereiken’, aldus Dekkers.

Na afloop sluiten ze hun werk altijd af in de Cleft. Dat gebeurt vanzelfsprekend met gebed. ‘We zijn blij dat we u gevonden hebben. Heer, dank u wel.’
Daarna gaat iedereen weer voor veertien dagen zijns weegs.

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP