Ontmoet je buren in een oase van rust

Binnentuinenvereniging Van Twee Walletjes

Over de drukte in de Amsterdamse binnenstad wordt graag en veel geklaagd. Toch zijn er ook heel rustige plekken, oases van rust en natuur.
Slechts weinig bewoners weten deze te vinden. Niet al deze ‘stille tuinen’ zijn namelijk algemeen toegankelijk en waarschijnlijk is dat maar goed ook. Het behoud van deze tuinen is van groot belang in dit drukke gedeelte van de binnenstad.

Een goed voorbeeld is de Hoogkamersgang, voor bewoners en sommige anderen toegankelijk via Koestraat 15. Ter hoogte van Oudezijds Achterburgwal 117 bevond zich vroeger de hoofdingang van het voormalige Bethaniënklooster. Nog steeds is via een poortje de Hoogkamersgang bereikbaar.
Tussen de kriskras door elkaar staande panden heerst hier een middeleeuws aandoende sfeer. Oorspronkelijk stonden er de kruidenpakhuizen van de drogisterij Jacob Hooy, later ook een drukkerij en een timmerwerkplaats. Geleidelijk raakte een groot deel van de panden ernstig in verval.
Het initiatief om de woonfunctie in dit verwaarloosde deel van de Bethaniënbuurt te herstellen kwam van stichting Diogenes. De gemeente nam het idee weliswaar over, maar stuurde aan op grootschalige sloop van de dichtbebouwde binnenterreinen.
Na veel protest werd het aangepaste restauratieplan in 1974 uitgevoerd en bleven de achterhuizen grotendeels gespaard. De meeste bedrijven maakten plaats voor woningen. In de jaren zestig vestigde zich op nummer 99 de bekende horecagelegenheid Cul de Sac. Nu zit daar kwaliteitsrestaurant Blauw aan de Wal en worden de bovenetages regulier bewoond.

Groene vingers
Enkele bewoners van de Koestraat kregen van de gemeente toestemming om het achterste deel van de Hoogkamersgang als gezamenlijke tuin te gebruiken en deze zelf te beheren. In 1995 werd daarom de vereniging Van Twee Walletjes opgericht.
Ter bevordering van de veiligheid en om het ongewenste gedrag in te perken, werd de binnentuin met een traliehek afgesloten van de Oudezijds Achterburgwal. De tuin is te bereiken via Koestraat 15, mits in het bezit van een sleutel of de juiste contacten.
Marian Jeuken is de drijvende kracht achter de tuinactiviteiten: ‘We zouden graag willen dat alle omwonenden lid worden van onze tuinenvereniging. Ook al heb je het te druk om gebruik te maken van de tuin, toch draag je zo bij aan het voortbestaan van deze oase van rust en gezonde lucht.’
Bewoners van de aan de binnentuin gelegen woningen kunnen lid worden, maar ook anderen die de binnentuinen weten te waarderen zijn welkom. Voor een beperkt bedrag per jaar kunnen leden gebruikmaken van de tuin, om er rustig een boek te lezen, met elkaar iets te drinken en gezellig bij te praten – en kinderen kunnen hier veilig spelen.
Mensen met groene vingers kunnen zich hier uitleven. Het onderhoud wordt in overleg met elkaar uitgevoerd en bekostigd uit de contributie van de tuinvereniging.

Zingende merels|
George Suurmondt woont in een pakhuis dat hij in over vele jaren geleidelijk naar eigen smaak heeft verbouwd. Het pand bevindt zich volledig in het huizenblok en grenst aan de binnentuin, waar hij vanaf zijn terras graag op uitkijkt.
Een andere bewoner vertelt: ‘Mijn slaapkamer grenst aan de tuin. In de zomer is er het gezellige geroezemoes van de mensen in de tuin, ’s avonds hoor ik de mensen van het restaurant nog wat opruimen en daarna is er doodse stilte. Het is toch ongelofelijk dat je hier, in het hart van het Amsterdam, gewekt wordt door zingende merels in het voorjaar? De binnentuin is me heel dierbaar.’
Afgelopen najaar werd in deze binnentuin voor het eerst een buurtfeest georganiseerd voor bewoners van de Koestraat. Mensen die elkaar vroeger slechts groetten op straat, maakten nu beter kennis tijdens het feest. Zo zorgt de tuin ook voor een hechtere, in deze buurt zo belangrijke samenhang.

Meer informatie over het behoud en onderhoud van de tuin? Mail Marian Jeuken, jeukenmar@hotmail.com.

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP