Wij wonen hier: de postercampagne

Sinds kort sieren manshoge portretten de buurt, met daarop de tekst I live here, enjoy it like you would in your own neighbourhood. Misschien zult u zeggen: ‘Maar ik ken die mensen!’ Dat klopt. Het zijn bewoners van het Wallengebied.
De campagne is een gezamenlijk initiatief van stadsdeel en buurtbewoners, gesteund door onder meer NV Zeedijk, 1012 Inc. en De Key.

De Wallen vragen om intensief handhaven en reinigen, en om het tegengaan van toeristenwinkels en grote groepen. Maar er is meer nodig om de leefbaarheid te verbeteren. Daarom is de campagne I live here gestart, die de bezoekers duidelijk moet maken dat er in deze drukke uitgaansbuurt ook mensen wonen om rekening mee te houden. Er is een tijdelijk informatiecentrum met buurthuisfunctie ingericht in het pand Lange Niezel 27.

Wildplassende artsen
David Klein, die de buurt al van jongs af aan kent, doet mee aan het project.
Klein: ‘Destijds vond ik het hier een beetje luguber, waardoor toeristen misschien dachten dat hier niemand woonde. Maar inmiddels is de buurt opgeknapt en is het in Amsterdam zelfs een hotspot. Dat trekt bezoekers aan die zich kennelijk niet realiseren dat hier ook mensen wonen. Wanneer ik fietsend door de menigte probeer te rijden, kijken ze nog wel eens verbaasd.’
Een buurt kan niet zonder bewoners, zegt Klein. ‘Anders wordt het een industrieterrein waar je alleen komt om te werken, en blijft er een stille levenloze buurt achter zodra je naar huis gaat.’Klein is benieuwd wie zijn buurtgenoten zijn. ‘Misschien herken je elkaar door deze foto’s. Dan kom je tot een gesprek, ga je elkaar leren kennen, en kun je elkaar zo nodig helpen.’
Het zijn trouwens niet alleen buitenlandse toeristen die kennelijk denken dat in het Wallengebied alles maar mag en kan. Klein vertelt over een groep artsen, die hier eens van hun boot stapten om tegen een woning te gaan plassen. Klein begrijpt niets van dit gedrag. Hij verzucht: ‘Doen ze dat thuis ook?’

Creatieve oplossingen
De kersverse stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate constateert dat er politiek een omslag plaatsvindt. In plaats van ‘we moeten het een beetje reguleren, maar ondertussen moeten mensen ook geld verdienen’ zeggen politici nu: ‘Het loopt uit de hand, we moeten actief luisteren naar de bewoners en ondernemers’.
Ten Bruggencate: ‘Het nieuwe college zet nadrukkelijk in op participatie. Het is niet meer de gemeente versus de Amsterdammers, maar juist de samenwerking staat centraal. In het Wallengebied zijn er diverse bewonersoverleggen waar gemeente en politie bij aansluiten. Samen maken wij de stad.’
De nieuwe coalitie wil daarin investeren. ‘Het is een spannend moment, omdat de druk van buitenaf heel hoog is. Maar als je samen creatieve oplossingen bedenkt, soms heel groot en soms heel klein, blijft de buurt in balans.’
I live here is een mooi lokaal voorbeeld, dat laat zien wie er in die buurt wonen. Sommige bewoners beweren dat het toch geen zin heeft – maar als dát de insteek is, heeft niets zin. Wij juichen dit project als bestuur van harte toe. We moeten juist in gesprek blijven en al die verbeterpunten naast elkaar leggen. I live here is niet dé oplossing, maar een van de bouwstenen waarmee we de balans hopen te herstellen. De stad verandert en wij als bewoners moeten er samen voor zorgen dat we er met plezier kunnen blijven wonen.’

www.amsterdam.nl/ilivehere

Geen reactie

Laat een bericht achter

E-mailadressen worden niet gepubliceerd.

VOLG ONS OP