Burgemeester Halsema op het IBO

‘Ik ben hier om te luisteren, dus roepen jullie maar’

BERT NAP

Burgemeester Halsema is pas twee maanden in functie als ze op 12 september kennis komt maken met het Integraal Burgwallen Overleg (IBO). Het zaaltje in het nieuwe vergadercentrum van het stadhuis is enigszins oververhit door de grote opkomst van belangstellenden.

Een bezoek aan het IBO, dat een debatplatform is van bewoners, ondernemers en in de Burgwallen gevestigde maatschappelijke en culturele instellingen, heeft vanaf haar aantreden hoog op haar ‘to-dolijstje’ als burgemeester gestaan. Hoewel er onder bewoners onbehagen heerst over de toerismeoverlast, is de sfeer opmerkelijk informeel en wordt er vanaf de eerste kennismaking getutoyeerd.
‘Toen ik aan deze klus begon, is mij algauw duidelijk geworden dat er een paar zaken bovenaan mijn agenda staan. Een daarvan is natuurlijk de drukte in de binnenstad’, begint Halsema. ‘Wat ik vooral verdrietig vind, is dat deze van nature zo tolerante stad die eigenheid aan het verliezen is. Amsterdam is in wezen een ondeugende stad. Die ondeugendheid komt nu onder druk.’

Prostitutie
De drukte op de Wallen staat bovenaan de agenda van het college. ‘Ook het coalitieakkoord laat daarover geen twijfel bestaan. Daarin staat dat het Wallengebied een specifieke aanpak nodig heeft’, zegt Halsema.
‘Kant-en-klare oplossingen zijn er niet zomaar. Daar moeten we even goed de tijd voor nemen. Ik ben niet zo’n voorstander van allemaal pilots of proeven. Wat dat betreft moeten we dus wel de tijd nemen om te kijken welke maatregelen effectief zullen zijn en dus ook te handhaven zijn.’
Halsema kiest voor een open blik waar het de overlast in het Wallengebied betreft en daarin schuwt ze niet om de woorden van oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen aan te halen. Die verkondigde onlangs zijn opvatting dat Amsterdam een einde moet maken aan de prostitutie op de Wallen. Hij vindt dat de functie van hoerenbuurt is vervaagd en noemt de situatie voor sekswerkers mensonterend en een schandalige situatie. Van Riessen: ‘Het is uit de hand gelopen. En als je er iets van zegt, pleeg je een doodzonde.’
Halsema noemt zijn woorden op haar beurt – ze is immers criminologe – een interessante stellingname.

Overlast
Het gesprek met de aanwezigen over het steeds verder toenemende toerisme in de binnenstad brengt de burgemeester een aantal keren op nog onbekend terrein. ‘Ik wil graag met jullie in gesprek. Daarvoor ben ik hier gekomen, dus roepen jullie maar.’ De reactie uit het publiek verrast haar zichtbaar. ‘We willen het hebben over de badeendjes …’ Halsema: ‘De … wát??’
Halsema wordt snel bijgepraat door stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate. Ondanks de plechtige belofte van de gemeenteraad dat er in de binnenstad geen op toeristen gerichte winkels meer mogen bijkomen – daar was zelfs een geheime stemming voor nodig – zien bewoners er toch steeds meer in hun leefomgeving bijkomen.
Het nieuwste fenomeen is een winkel met badeendjes in de Oude Doelenstraat. Een sluitend antwoord hebben Halsema en Ten Bruggencate niet, anders dan dat er door het stadsdeel grondig onderzoek wordt gedaan naar de herkomst en het doel van de nieuwe bedrijven.

Zuipen en blowen
Ook de botenoverlast in de Oudezijds Voorburgwal leidt voor Halsema tot een kennismaking met een voor haar nieuw, Amsterdams fenomeen. ‘Die boten geven ons veel overlast’, komt er uit het publiek, ‘en bij ons voor de deur ligt sinds kort nu de smokeboat …’
Halsema, opnieuw: ‘De … wát??’
Het publiek praat haar bij over rondvarende terrassen en de in dit geval drijvende coffeeshops, die kennelijk probleemloos en mét vergunning door de Amsterdamse grachten mogen varen en mogen afmeren aan de openbare steigers in het Wallengebied.
‘O, die kende ik nog niet’, reageert Halsema lachend, waarop zij het advies krijgt om eens vanuit haar werkkamer omlaag te kijken. ‘Hij vaart dagelijks onder je raam door, hoor.’

De kennismaking met het IBO wordt zo al met al een goed besteed uur voor Halsema. De bijeenkomst wordt besloten met de belofte van de burgemeester om in december meer beslagen ten ijs terug te komen en hopelijk ook met nadere concrete maatregelen ten aanzien van de drukte.

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP