Maskshop Venice: Alle dagen Carnevale

Bij binnenkomst in Maskerwinkel Venetië, in de Warmoesstraat 18a, kijken schitterende Venetiaanse balmaskers, oogmaskers, kanten maskers en Halloween- en horrormaskers de bezoeker aan. Van diverse dierfiguren en duivels tot elegante, verleidelijke maskers.

Frank Driesen, kapper in Den Haag, besloot jaren geleden een aantal maskers uit Venetië mee te nemen om zijn kapsalon te decoreren. ‘Al snel vroegen klanten hem of ze zo’n masker konden bestellen’, vertelt zijn compagnon Ger Olbach.
Driesen legde contact met een Venetiaans maskeratelier en allengs werd de kappersbranche verruild voor Venetiaanse maskers. Vanuit Den Haag verhuisde de zaak tien jaar geleden naar de Amsterdamse Warmoesstraat.
‘Wij verkopen de échte Venetiaanse maskers die volgens aloude traditie met de hand gemaakt worden’, zegt Olbach. ‘Dat herken je aan het gebruik van traditionele basismaterialen zoals papier-maché, de craquelé techniek en de rijke versiering met bladgoud.’
De oorsprong van de maskers is gelegen in het Carnevale di Venezia, voor het eerst vermeld in 1268. Tijdens het carnaval konden alle sociale klassen met elkaar feesten. De fraai versierde maskers boden anonimiteit. Gedurende de carnavalsperiode was je afkomst, geslacht of religie niet belangrijk.
Olbach toont een masker met een lange, snavelachtige neus. ‘Dit Pestmasker werd in de middeleeuwen door artsen gedragen tijdens het bestrijden van de pest. In de lange neus van het masker zaten specerijen, scherpe kruiden, kamfer en andere sterke aromatische stoffen om besmetting en kwalijke geuren tegen te houden. Wat in elk geval werkte was dat de extreem lange neus van het pestmasker een zekere afstand schiep tot de pestlijder en zo besmetting kon voorkomen.’
‘We krijgen bestellingen uit de hele wereld. Behalve voor feesten en partijen is er ook veel vraag vanuit theater en van videoclip- en televisiemakers. We leverden aan modehuis Dior en aan speelfilms’, vertelt Olbach met gepaste trots.

Naast verrassend betaalbare maskers verkoopt Maskerwinkel Venetië capes en accessoires. Maar men speelt ook in op de steampunk trend met bijbehorende goggles en hoge hoeden. En wie iemand met vampier- of weerwolfogen de stuipen op het lijf wil jagen kan er terecht voor bijzondere contactlenzen.

Voor meer bijzonderheden:
www.maskerwinkelvenetie.nl en
www.maskshopvenice.com

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP