Wie heeft er een fris idee voor de binnenstad?

Buurtadviesraad 1012Inc

Heb je hart voor de binnenstad en een vernieuwend idee dat de leefbaarheid verbetert? 1012Inc zoekt bewoners en ondernemers voor een nieuwe buurtadviesraad. ‘We laten ons graag verrassen door creatieve plannen waarmee we aan de slag kunnen’, aldus directeur Ronald Wiggers en buurtcommissaris Michiel van Haelst.

1012Inc voert al jaren een ‘micro-guerrillastrijd’ om pand voor pand de binnenstad te heroveren op ‘foute’ bezitters en gebruikers, die gebouwen slecht onderhouden of vooral gericht zijn op winstconstructies in allerlei dubieuze vormen. 1012Inc koopt deze panden op tegen marktprijs. Ze worden vervolgens herontwikkeld en verhuurd aan betrokken bewoners en ondernemers om de binnenstad duurzamer, leefbaarder en veiliger te maken.

Nieuwe initiatieven
Momenteel bestaat de vastgoedportefeuille van 1012Inc uit zo’n vierhonderd eenheden in vooral postcodegebied 1012, maar ook op onder meer de Nieuwendijk en Haarlemmerdijk. De helft is bedrijfsruimte en de andere helft bestaat uit betaalbare huurwoningen.
‘We hebben een grote, unieke portefeuille van hotels tot aan een darkroom en veel sociale huurwoningen’, aldus Wiggers. ‘We vinden dat iedereen een kans moet krijgen in de binnenstad. Wij bouwen aan een duurzame en leefbare stad en niet uit winstbejag, al schrijven we wel al vijftien jaar zwarte cijfers. Dat geld investeren we weer in nieuwe panden en initiatieven.’

Creatieve projecten
Zo is het bedrijf met zijn vier aandeelhouders (de gemeente, stichting Stadgenoot en twee pensioenfondsen) ook betrokken bij projecten zoals de nieuwe fontein op het Rokin, de hosts op de Wallen en de gebiedsontwikkeling van het Oudekerksplein.
‘Arcadebar Ton Ton Club, creatief-met-fietsonderdelen-bedrijf Upcycle, bewustwordingsproject I live here en conceptontwikkelaar Concrete zijn voorbeelden van vernieuwende ideeën die aan ons werden voorgelegd. Daar worden we dan enthousiast van en dan helpen we mee om dat te realiseren’, vertelt Wiggers.
‘Maar we hebben ook verzoeken gekregen zoals voor het ontwikkelen van woonruimte voor ouderen. Daarvoor hadden we onder meer het voormalige politiebureau Warmoesstraat op het oog. We wilden seniorenwoningen en een huisartsenpraktijk, apotheek en inpandig zwembad ontwikkelen, maar helaas ging het pand toen naar degene die net wat meer bood. Daar hebben hopelijk alle betrokken partijen van geleerd.’

Wilde plannen
Met de nieuwe buurtadviesraad hopen Wiggers en Van Haelst ook dat ze van gedachten kunnen wisselen met mensen die gelinkt zijn aan groepen en netwerken die ze nog niet kennen.
In de onbezoldigde buurtadviesraad is plaats voor twee binnenstadbewoners, twee ondernemers en een culturele instelling. ‘Dat kan een museum, universiteit, maatschappelijke of culturele instelling in het centrum zijn. Enkele keren per jaar komt de adviesraad bijeen voor overleg’, legt Van Haelst uit.
‘We hebben daarnaast jaarlijks een potje beschikbaar voor initiatieven die de sociale verbinding in de stad bevorderen. Zo’n project moet het persoonlijke belang overstijgen en een opsteker zijn voor de binnenstad. Misschien wil iemand een bijzondere tentoonstelling naar Amsterdam halen of iets opzetten dat gericht is op jongeren? Echt ieder ‘wild plan’ is welkom. Verras ons maar, zolang je het niveau van een straatfeest maar overstijgt’, lacht Wiggers.

Frisse blik
Van Haelst: ‘Ik hoop dat de leden van de raad ook urgente problemen aankaarten waar wij mogelijk wat mee kunnen.’ Degenen die zich kandidaat willen stellen moeten onafhankelijk zijn, dus geen huurders van 1012Inc bijvoorbeeld.
Het uitgangspunt is een toekomstgerichte visie. Het bedrijf werkt ook aan initiatieven zoals een tienpuntenplan voor de lokale overheid om onder andere vermeende witwaspraktijken te onderzoeken en aan te pakken. De buurtadviesraad zou ook een frisse blik op dit soort kwesties kunnen werpen.

Iedereen van achttien jaar of ouder is welkom zich kandidaat te stellen. Daarvoor kun je een mailtje met je motivatie en informatie over jezelf sturen naar info@1012inc.amsterdam. Voor meer informatie bel Michiel van Haelst, (020) 675 57 22.

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP