Ontdek de Wallen met een app

Je hoort het vaak: gemopper over rondleidingen op de Wallen. Groepen die de stoep blokkeren. Het kan ook anders. Sinds kort is er een app waarmee de bezoeker een privérondleiding krijgt door een virtuele gids en maar liefst tweeëntwintig experts die uitleg geven over de buurt. Zonder opstoppingen.

Elard Tissot van Patot is de oprichter van Amsterdam Red Light District Tour. Hij studeerde economie, werkte bij Tours & Tickets en bij Groupon. Intussen ontwikkelde hij in 2011 de informatieve en vergelijkingswebsite AmsterdamRedLightDistrictTour.com. De site trok maandelijks 3000 bezoekers. Toen hij toe was aan een nieuwe uitdaging, adviseerde zijn vriendin hem om meer te gaan doen met die site en dat bracht hem op het idee om zich te specialiseren in persoonlijk getinte tours. Het voelt alsof je met een vriend door de buurt loopt. Deze credit kreeg Tissot van Patot bij een uitzending van FoxNews. Het betekende een kantelpunt voor zijn in 2014 gestarte bedrijf Amsterdam Red Light District Tour. Het bezoekersaantal van zijn website steeg met sprongen tot inmiddels maandelijks ruim 70.000.

Virtuele gids
Later ontstond het idee van een virtuele Wallengids. ‘Met m’n vader praatte ik erover in een café, en die zei Schrijf nou eens op wat je in je hoofd hebt.’ Tissot van Patot legt een aantal dichtbeschreven bierviltjes op tafel. ‘Dit is de eerste uitwerking van het idee’, zegt hij. ‘Verhalen uit de buurt; flexibel; spannend / uniek; géén grote groepen; never get lost’, leest hij voor. Op een ander viltje staat, onder het kopje Wat heb ik nodig?: ‘verhalen, techniek; routes / maps / foto’s; betaald systeem; sharing’. Het was het begin van de onlangs gelanceerde Amsterdam Red Light District Tour app. Tissot van Patot deed zelf de research en schreef het script samen met een medewerker. Hij was verrast door het enthousiasme waarmee men zijn idee begroette. Verhalenvertellers werkten belangeloos mee. Hoewel een aantal bedrijven bij naam genoemd wordt, is er geen sprake van sponsoring of commissie, beklemtoont hij. ‘En de Wallen-app kan ook meehelpen bij de vermindering van het aantal groepen en het verbeteren van de doorstroming op de Wallen.’ 22 experts Met de Engelstalige app kun je op ieder moment, en zo vaak als je wilt, een rondleiding krijgen over de Wallen. Tijdens de audiotour loopt de luisteraar mee met Sophie, een (virtuele) lokale gids. Onderweg introduceert zij 22 experts, onder wie historicus Russell Shorto, Henny Tinga van het Leger des Heils, stadsarcheoloog Jerzy Gawronski, Martine en Louise (De Ouwehoeren) Fokkens, een Roemeense raamprostituee en de oprichtster van het Prostitutie Informatie Centrum Mariska Majoor. Ook Theodoor van Boven, eigenaar van de Condomerie, en Jan Otten van de Casa Rosso komen aan het woord. Tissot van Patot: ‘Het gaat over onderwerpen die direct of indirect verbonden zijn met de Wallen, de Nederlandse cultuur en de Amsterdamse geschiedenis. De mensen die ik Sophie onderweg virtueel laat tegenkomen hebben allemaal een band met de buurt.’

31 stops
De tour telt 31 stops. Het startpunt is de Schreierstoren, het laatste verdedigingswerk van de in 1482 opgetrokken stadsmuren. Terwijl menige gids meent dat de toren zijn naam dankt aan alle vrouwen die schreiend hun man het ruime sop zagen kiezen, vertelt onze virtuele gids Sophie dat ‘Schray’ scherpe bocht in de stadsmuur betekent en dat de Engelse onderzoeker Henry Hudson in 1609, destijds in dienst van de VOC, hiervandaan vertrok om vervolgens Nieuw Amsterdam, het latere New York te ontdekken. Sophie voorziet de luisteraar van historische informatie en ‘ontmoet’ bij de Schreierstoren Patrick, een lokale politieagent, die vertelt dat we ons weliswaar in een veilige buurt bevinden met meer dan vijftig politiecamera’s, maar dat het toch constant oppassen blijft voor zakkenrollers en straatdealers. Verder drukt hij ons op het hart om luisterend met je headset op, goed op de stoep te blijven. Hierna voert de rondleiding kriskras door de oudste straten van de Wallen. De verhalen zijn ook mee te lezen en je kunt steeds zien waar je je op de route bevindt. Bang voor verdwalen hoef je dus niet te zijn. Je kunt de tour overal onderbreken; ook kun je zelf de route en volgorde van de stops bepalen. Bij de Oude Kerk ontmoet Sophie socioloog en schrijver Herman Vuijsje, eindredacteur van het standaardwerk over de buurt Aan de Amsterdamse Wallen. Vuijsje leert de luisteraar: ‘De Oude Kerk is niet alleen de grootste kerk van Amsterdam, maar ook een van de lichtste. Vanwege de slappe ondergrond werd de kerk zo licht mogelijk geconstrueerd, letterlijk en figuurlijk met veel hoge spitsboogvensters en zo veel mogelijk hout. Het gebouw ‘drijft’ als het ware in het zompige veen. Het gebouw ontleent zijn schoonheid en luchtigheid dus niet aan een of andere architectonische of theologische opvatting, maar aan puur praktische overwegingen.’

Drugs & seks
Ook nuttige informatie over softdrugs en harddrugs wordt de tourganger niet onthouden. Drugsconsulent August de Loor gaat in op het drugsbeleid en het belang van drugstests. De Loor adviseert om desgewenst bij smartshops een easy-to-use drug testing kit te kopen, waarbij duidelijk aangegeven staat wat er inzit. In het hart van het Red Light District belt Sophie met de Britse sekshistoricus Dr. Kate Lister. Zij vertelt: ‘Volgens antropologen is er geen enkel bewijs dat sekswerk het oudste beroep ter wereld is.’ En ze vervolgt: ‘Tegenwoordig is hoer een beladen woord, maar vroeger werd het gebruikt voor vrouwen die buiten de gangbare normen stapten. Zo noemde men Jeanne d’Arc ook een hoer. Het Germaanse woord ‘horon’ betekent ‘iemand die verlangt’. Volgens die uitleg zijn we per definitie allemaal hoeren, want we verlangen allemaal.’ De bijna twee uur durende tour eindigt op de Zeedijk met Diana van Laar van ’t Mandje, het roemruchte homocafé van Bet van Beeren.

Met deze unieke, educatieve en leuke app heb je voor € 4,99 de beste Wallen-experts in je broekzak!
www.amsterdamredlightdistricttour.com/ news/amsterdam-audio-tours-app

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP