Vieze boekjes en damesplezier

Wie in de Warmoesstraat op de kruising met de Lange Niezel en de Oudebrugsteeg om zich heen kijkt, ziet twee seksshops: The Wooden Shoe en Heaven 07. Ze zitten recht tegenover elkaar. De afstand tussen beide winkels bedraagt hooguit vijf meter, maar wie er binnenstapt ontdekt een wereld van verschil.

The Wooden Shoe

Op de hoek van de Warmoesstraat en de Lange Niezel zit The Wooden Shoe. Anders dan de naam suggereert zijn hier geen klompen te koop. En ook andere toeristische snuisterijen zul je hier niet aantreffen, tenzij je seksartikelen tot deze categorie rekent.
The Wooden Shoe is nog een echte klassieke sekswinkel. Vanouds verkocht men hier talloze blaadjes vol zinnenprikkelende afbeeldingen. Honderden glimmende tijdschriften waren hier uitgestald met geheel of gedeeltelijk ontklede dames in alle mogelijke poses. Soms solo, soms samen met heren, of met andere dames. Ditzelfde gold voor heren, zij het in wat mindere mate. Want per slot gaat het hier om porno, en daarin is vooral het mannelijke deel van de wereldbevolking geïnteresseerd.
De blaadjes waren in verschillende afdelingen ondergebracht; wel zo gemakkelijk. Pregnant, Fist Fucking, Sandwich, Big Busty, Anal, Lesbian en Homo – om maar een paar categorieën te noemen. En een blad als Big Mama’s, waarin schier oneindig veel vlees te zien was; pagina na pagina zeer voluptueuze dames, die met elkaar aan het stoeien waren.
En er was ook een wel heel speciale categorie, Animal, waarbij zonder pardon direct werd doorgestoten naar het krachtiger genre. Daarin werd het vrouwelijke geslachtsdeel aangeboden aan geiten, honden, ezels en zelfs slangen, die er allemaal op hun eigen wijze gebruik van maakten. Tsja, je moet ervan houden. Maar helaas voor de liefhebbers: het assortiment bladen en blaadjes is ernstig gekrompen. Behalve kinderen mogen namelijk ook beesten niet meer. Wettelijk verboden.
Een paar andere tijdschriften zijn nog wel in de winkel te vinden. Vanzelfsprekend met welluidende titels, zoals Passie, Tuk, Rosie of Lipstick Swingers. Veel blote meisjes en vrouwen in diverse standjes. Er ligt ook nog een al wat ouder boekje tussen, met mooie foto’s van BB: Brigitte Bardot. Uiteraard is deze grote Franse filmster, anders dan de dames in de eerdergenoemde tijdschriften, alleen in redelijk decente poses afgebeeld.
Ook hier te vinden, want het bestaat dus nog steeds: het blad Candy. In 1968 werd het opgericht door Peter Muller van het jongerenblad Hitweek, die ooit zei: ‘Seks was voor velen toch een probleem vanwege het geloof. Candy toonde dat seks mocht. Dat het lekker, normaal en leuk was.’ Even later kwam bij hem de aap uit de mouw: ‘Ik wilde gewoon geld verdienen.’ Opmerkelijk genoeg was Candy ooit de grote concurrent van het blad Chick, uitgegeven door Jan Wenderhold. En laat die nu familie zijn van de eigenaar van The Wooden Shoe, Hans Wenderhold.

Fick mich
Maar blaadjes waren op een gegeven moment een aflopende zaak. Zoveel was duidelijk en dus stapte Hans Wenderhold in de dvd’s. Daarvan liggen er nog altijd honderden in de wat sleetse winkel. Ook de met geklodderde graffiti overdekte etalages zijn hier rijkelijk mee gevuld. Titels als Black Desire, Schmerz & Lust en Fat Chicks are the Best Lovers liggen uitgestald in het schap, naast een dvd als Notgeile Hausfrauen. Op de cover van deze laatste film is een drukbel afgebeeld, waarbij het naamplaatje is vervangen door de tekst Fick Mich. Vertaling overbodig.
Hoe lang de dvd’s nog zullen overleven? Ook dat zal vast niet lang meer zijn, nu iedereen toch wel weet dat je wat dat betreft echt álles op internet kunt vinden. En wie kijkt er dan nog dvd’s? Net als de videoband is de zilveren schijf gedoemd te verdwijnen.
Dus is er nu ook ruimte in de schappen gemaakt voor speeltjes. ‘Verdiep- en verlengstukken, condooms en smeermiddelen’, zoals een binnenlopende klant ze snedig noemt. Wel een heel bijzonder hulpstuk is een, tsja, ‘ding waarin je wat kunt steken’, zo vult de alerte klant aan. ‘Een rubber dingetje.’ Op de verpakking staat Travel Pussy, kosten nog geen twaalf euro, en het is inderdaad wat je je erbij voorstelt.
Het zijn vooral oudere heren, die The Wooden Shoe in het hoekpand Warmoesstraat 61 frequenteren. Maar ook toeristen weten de winkel nog steeds te vinden. Ja, het is toch iets bijzonders, zo’n zaak die je in veel buitenlanden niet zo snel zult aantreffen.

Heaven 07

Recht tegenover The Wooden Shoe aan de Warmoesstraat, zit op de hoek van de Oudebrugsteeg Heaven 07. ‘Fun Factory’, zo belooft de etalage die eerder leeg dan vol oogt en die, anders dan The Wooden Shoe, een uitermate frisse uitstraling heeft.
Ook van deze winkel is het interieur helverlicht, al is het vergeleken met zijn overbuurman bijna kaal. En ook hier zat tientallen jaren lang een klassieke seksshop. Maar toen het getij verliep, heeft eigenaar Henk van der Heide het roer omgegooid. Alle seksblaadjes werden aan de kant gedaan en ingeruild voor toys.
Sextoys, om preciezer te zijn.
Pillow Talk is zo’n speeltje. Het glimt en is rose. Het lijkt bezet met diamantjes – nee, het zijn geen echte – en je moet er toch algauw tachtig euro voor neertellen als je het mee naar huis wilt nemen. Er zijn speciale modellen om de G-spot mee te stimuleren.
En er is ook de Cheeky Wand Massager Pink Pillow Talk’s, bij gebruik waarvan er ‘een wereld vol verbeelding en plezier voor je opengaat!’ Natuurlijk zit er ook een oplader bij, want zonder voldoende energie geen pret. Bovendien is hij – of moeten we toch maar zeggen zij – uitgerust met een travel lock, zodat zij niet plotseling gaat trillen als zij in de handtas zit.
Vibrators zijn er al voor een paar tientjes. Maar als je echt goede kwaliteit wilt kopen, ben je toch al snel honderdvijftig tot tweehonderd euro kwijt.

Ondeugend
Wat opvalt bij Heaven 07 is dat er ook vrouwen binnenlopen. Niet een enkeling, maar veel. Ze nemen uitgebreid de tijd om de aangeboden waar te bekijken. Maar kopen? Dat dan weer wat minder, zegt de zoon van de eigenaar die achter de kassa zit. Het is vooral kijken, kijken en niet kopen.
Beneden in de kelder is er nog een andere afdeling. Daar vind je, ja, hoe zullen we het noemen? Vooruit dan maar, heel ouderwets, ‘ondeugende’ lingerie en stoeipakjes. Prachtige nylonkousen van het merk Amorable, met op een speciale plaats een gepaste uitsnede. En broekjes die zo minimaal zijn dat je goed moet kijken, want anders zie je ze niet eens. Kortom, bijna verwaarloosbaar qua formaat.
Concurrentie van internet is niet wat Heaven 07 vreest. Wel het grote geld dat panden opkoopt in de buurt. De nieuwe Jamin-winkel een eindje verderop in de Warmoesstraat is de zoon van Van der Heide een doorn in het oog. Dus hoe lang ze nog zullen blijven? Hij weet het niet.
The Wooden Shoe en Heaven 07 – het zijn toch winkels die bij de buurt horen, ook al hebben de buurtbewoners er zelf weinig te zoeken. En hoe lang ze nog zullen overleven? Dat is de vraag. Maar liever dit soort winkels dan de zoveelste Jamin- of Nutella-winkel. Ja toch?

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP