Green Light District

Bij de Amsterdamse Wallen – het pretpark voor toeristen, waar kortetermijndenken en snel geld verdienen de norm zijn – denkt niemand direct aan duurzaamheid. Toch lijkt de historische binnenstad een compleet nieuwe weg in te slaan. Klimaatbestendig beleid blijkt opeens een reële mogelijkheid in dit intensief bebouwde en drukbevolkte gebied.

Green Light District is de naam van de stichting die duurzame ambities in de rosse buurt wil realiseren. Het is een gezamenlijk initiatief van De Groene Grachten, NV Zeedijk, de gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad, Rooftop Revolution en TU Delft. Tijdens het WeMakeThe.City-festival werd dit project feestelijk gelanceerd.

Vooroplopen
Is het eigenlijk wel verstandig om te beginnen met verduurzaming in de historische binnenstad? Historische panden verbouwen is immers niet bepaald eenvoudig, gebonden aan strenge regelgeving, en men moet rekening houden met de monumentale waarden en kwaliteit van de leefomgeving.
Maar waarom zou deze wereldberoemde buurt niet voorop kunnen lopen, zoals dat in de afgelopen eeuwen vaker het geval was? Gelukkig zijn er hier nog steeds betrokken bewoners en bonafide pandeigenaren die hart hebben voor de stad, en gevoel voor een groene toekomst. Het mag dan misschien een grote uitdaging zijn, maar als het hier kan, kan het ook elders in de stad en daarbuiten. En het moet, want de klimaatdoelstellingen van Amsterdam zijn bepaald ambitieus.
Het is de bedoeling dat bewoners, eigenaars, bedrijven en organisaties zich gezamenlijk gaan inspannen voor een meer duurzame stad. Er zijn al goede ervaringen opgedaan met mensen samenbrengen die streven naar meer leefbaarheid en gezelligheid in het Burgwallengebied. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat stichting Green Light District is gevestigd in het door de NV Zeedijk aangekochte grachtenpand op Oudezijds Voorburgwal 136, tevens het kloppend hart van het succesvolle initiatief We Live Here. Verduurzaming is een logische stap in het proces van verbetering van de buurt. In dit pand zullen in de komende periode vele duurzame workshops en activiteiten worden georganiseerd.

Leefklimaat
Ook de plannen zijn ambitieus te noemen. Er worden ‘icoonprojecten’ opgestart, van verduurzaamde appartementen tot een heel gebouwenblok. Veel panden zullen aardgasvrij gemaakt worden. Er wordt verder gedacht aan een ‘sustainable shopping street’, die wellicht ook interessant is voor bepaalde groepen toeristen.
De TU Delft zal onder leiding van hoogleraar Andy van den Dobbelsteen een uitgebreid onderzoek doen naar de kansen voor verduurzaming van het centrum. Bij een letterlijke vergroening wordt het in de binnenstad ook heel prettig wonen en verblijven. Groene daken, beplante muren, drijvende tuintjes, er is heel veel mogelijk. Dat is allemaal heel goed voor het leefklimaat, biedt een buffer tegen de hitte in de zomer, geeft minder wateroverlast tijdens heftige regenbuien en vormt een wapen in de strijd tegen fijnstof.
Wie had kunnen voorspellen dat de rosse buurt zal gaan verkleuren naar groen en duurzaam?

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP