BBROOD verbindt

In 2008 opende de eerste zaak op de Zeedijk.
Er volgden al snel meer vestigingen, maar een keten wil bbrood niet worden.
De missie nu is: duurzaam en lokaal.

‘Volgende week gaan we op personeelsreis. Naar Oeganda’, vertelt Sheira Bhagwan, de altijd vriendelijke en opgewekte verkoopster bij het Zeedijk-filiaal.
‘Oeganda?’ ‘Ja’, lacht Sheira, terwijl ze naar haar gekleurde Afrikaanse hoofdbandje wijst. ‘Daar hebben we ook zaken en projecten.’

Droom
Renee Pater (35) is eigenaresse van bbrood en vierde generatie van een bakkersfamilie. Samen met haar moeder Marleen vertelt ze over het ontstaan van het bedrijf en de projecten in Afrika.
‘Rin van de Molen en mijn vader Johan, studievrienden en beide werkzaam in de bakkersbranche, koesterden de droom om ooit een kleine ambachtelijke bakkerij te openen, liefst midden in een drukke buurt’, vertelt Renee Pater.
‘Rin kocht twee bovenetages van een pandje op de Zeedijk en zag de parterre leegstaan. Ideale plek voor een warme bakker in een dito buurt, dacht hij en belde m’n vader. Die was meteen enthousiast. Ik was net klaar met m’n studie bedrijfseconomie en werd gevraagd of ik er oren naar had om een bedrijfsconcept te bedenken en te realiseren. Zo ontstond bbrood: Puur desembrood, in het zicht van de klant ambachtelijk gemaakt. Lekker en gezond.’
Burgemeester Job Cohen opende in 2008 de eerste zaak op de Zeedijk. Nog in datzelfde jaar startte er ook een bbrood-bakkerij in Marqt op de Overtoom. ‘Met Marqt waren er al contacten in de voorbereidingsfase, want ik wist dat ik méér wilde dan één winkeltje.’
Inmiddels zijn er tien eigen vestigingen in Amsterdam, achttien verkooppunten bij Marqt, winkels in Den Haag en Haarlem én zijn er elf filialen in Afrika.

Afrika
Toen moeder Marleen op televisie een programma zag over gehandicapten in Afrika, was ze daar zó door geraakt dat ze tegen haar man zei: ‘Ik wil voor hen een bakkerij openen.’
Hoewel ze thuis vier jonge kinderen had, liet het idee haar niet los. ‘Met talloze mensen ben ik er over gaan praten en uiteindelijk kwam er met steun van het Liliane Fonds in 1999 de stichting Bake for Life. Wij geven kwetsbare mensen de mogelijkheid om via werk en opleiding te ontsnappen uit de armoede. Met de kennis van het bakkersvak krijgen zij een kans op een betere toekomst. We werken in Afrika nauw samen met The Little Sisters of St. Francis, die een belangrijke schakel zijn in het succes.’
Er zijn nu vier bakkerijen in Oeganda en één in Kenia. ‘Voor onze ruim 140 werknemers en hun families maakt Bake for Life groot verschil en kunnen dromen uitkomen.’
Toen Renee Afrika bezocht, raakte haar dat meteen in haar hart. Wel viel haar op dat het brood er zoetig en niet echt lekker was. Jaren later en een aantal eigen bbrood-winkels verder, waagde zij in 2011 de stap om met subsidie van de Nederlandse overheid een desembakkerij en winkel in Kampala, Oeganda te beginnen. Vanaf dag één was het desembrood een succes. ‘Na de goede ervaring in Oeganda zijn we naar potentiële buurlanden gaan kijken en zitten we nu ook in Rwanda en Kenia.’

Microkrediet
Nog tijdens haar studie bedacht Renee het microkredietproject Bake It Smart & Simple (BISS) dat ze nu samen met Bake for Life uitvoert.
De meeste BISS-deelnemers zijn ouders van gehandicapte kinderen. Zij leren in twee weken zonder elektriciteit en stromend water producten bakken en verkopen. Via het microkredietprincipe krijgen zij vervolgens een ‘startpakket’ met materialen en grondstoffen.
Als klanten bij een vestiging van bbrood een plastic draagtas kopen, is tien cent daarvan voor het BISS-project. Van de stevige draagtassen gemaakt van lege meelzakken gaat tweeënhalve euro naar het project, evenals vijftig cent van elk verkocht bananenbrood.

Duurzaam en lokaal
Regelmatig bezoekt Pater, vaak samen met collega’s, alle bakkerijen en winkels in Afrika. ‘Een paar keer hebben we een personeelsreis gemaakt. Zo maken onze Nederlandse werknemers kennis met de projecten én het leven daar, en wordt de onderlinge band verstevigd. Geregeld vliegen de Afrikaanse bakkers naar Nederland om hier ervaring op te doen.’
Hoe combineert Pater dit allemaal met haar gezin? ‘Ik vind het gewoon heel leuk wat ik doe en zie het als een uitdaging om dingen voor elkaar te krijgen. Het mooie product, de tevreden klanten en blije medewerkers geven ontzettend veel energie om door te gaan. Mijn partner Lotte werkt ook in de bakkerij en doordat ik alle flexibiliteit heb en mijn agenda zelf in kan delen, en dankzij een fantastische oppas natuurlijk, is het thuis ook gezellig. En dat is natuurlijk het belangrijkste.’
‘Het liefst voeden we de hele wereld met desembrood. Ik wil 600 winkels riep ik vroeger, maar daar ben ik van teruggekomen. Een bedrijfsketen moet het niet worden, dat is mij toch iets te massaal. Onze missie is nu: duurzaam en lokaal. Onze ecologische voetprint willen we verkleinen door gebruik van zoveel mogelijk ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en liefst van 100% biologisch-dynamische oorsprong.’
Pater streeft ernaar om binnen drie jaar de winkels en bakkerijen naar zero waste te verduurzamen.
‘We starten bij filiaal Rozengracht; een waste no more-winkel waar brood ‘vers van gisteren’ te krijgen is voor de helft van de prijs. Wie onze broodzak hergebruikt, krijgt tien cent korting.’

bbrood-experience
Pater wil kijken in hoeverre de winkels, waarvan sommige al een sociaal ontmoetingspunt zijn, verder kunnen bijdragen aan de buurt. ‘Brood is een product dat verbindt, dat willen we graag uitdragen en participeren bij activiteiten in de buurt. En wat zou er mooier zijn dan via een echte bbrood-experience kinderen en volwassenen met al hun zintuigen te kunnen laten ervaren hoe brood wordt gemaakt?
Hier, onder het filiaal Zeedijk, is een heel geschikte ruimte voor educatie. We hebben een klein graanmolentje en kunnen het hele bakproces demonstreren. Maar helaas hebben we nog geen vergunning van de gemeente gekregen om hier een verblijfsruimte van te maken. Ik hoop dat daar in de toekomst nog een mouw aan te passen is.’

Zie ook www.bbrood.com,
www.bakeforlife.nl en
www.bissbakeries.com

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP