Een klassezaak wordt toeristenmeuk

Acht jaar geleden startte in de Warmoesstraat-tot-Oudekerksplein restaurant Anna. Een klassezaak, die door culinair recensent van Het Parool Johannes van Dam ooit werd beloond met een tien min. Vorige maand sloot het restaurant. Daarvoor in de plaats kwam Franky’s Steakhouse.
Hoe kan het dat ‘de Anna’ is verdwenen
En wat betekent dit voor de buurt?

Het hoogwaardige restaurant Anna, dat in 2011 door toenmalig wethouder Lodewijk Asscher op feestelijke wijze werd geopend, was een goed voorbeeld van het streven om via Project 1012 de economische diversiteit te vergroten. In die tijd opende niet alleen de Anna haar deuren. Ook de Prael zag het licht, restaurant Mata Hari ging open en de Upcycle Store vestigde zich in de St. Annenstraat. Er heerste een gevoel van optimisme: de ommekeer op de Wallen was nabij, dacht menigeen.
De sluiting van de Anna heeft de direct omwonenden niet verrast. Al een tijd lang was duidelijk dat het afliep met het restaurant. De klandizie bleef weg. Volgens eigenaar Michiel Kleiss was dat vooral het gevolg van het feit dat er niet genoeg publiek kwam voor een zaak als de zijne op de Wallen. Kleiss: ‘De laatste jaren is de buurt afgegleden naar een armoedig pretpark. De Amsterdammer komt hier niet meer. Het was financieel en emotioneel niet meer te doen. De zaak ging langzaam maar zeker kapot. Er zat niks anders op dan verkopen.’

Belediging
Wat er nu is gekomen ‘is een belediging voor het oudste monument van de stad’, zegt buurtbewoner Arie van ’t Hoog. Hij verzet zich fel tegen de komst van de nieuwe zaak, die hij kwalificeert als ‘een snackbar-achtig bedrijf.’ Van ’t Hoog neemt het Kleiss kwalijk dat de buurtbewoners, de verhuurder en de gemeente niet veel eerder zijn ingelicht.
Kleiss: ‘Ik heb keurig gemeld dat Tours & Tickets zich er wilde vestigen. Dat ging niet door. Mocht niet van de verhuurder. Ja, ook 1012 Inc had belangstelling’, zegt hij. ‘Maar uiteindelijk bleef er maar één serieuze partij over: RB Horeca van Roberto Barsoum.’ Kleiss heeft de zaak naar eigen zeggen verkocht voor 850 duizend euro. ‘Ik heb er veel meer in geïnvesteerd. Ik heb tonnen verloren. Dat het zo afloopt vind ook ik verdrietig en teleurstellend.’
De nieuwe uitbater Roberto Barsoum, Nederlander met een Italiaanse moeder en een Egyptische vader, kwam vier jaar geleden voor het eerst in het nieuws toen hij zich verzette tegen een artikel in Het Parool. Hierin werd beweerd dat Egyptische kopten op de Zeedijk allerlei zaken opkochten met schimmige financiële constructies, waarbij ze vaak bereid zouden zijn om bedragen voor de overname te betalen die ver boven de gangbare prijzen liggen.
Dat was overigens niet het geval bij de Anna, zegt Kleiss. ‘Mijn makelaar had de waarde hoger getaxeerd.’

Monocultuur
Barsoum heeft al een twintigtal andere bedrijven in de buurt in bezit, waaronder Cannibale Royal, de Burgerfabriek, Dirty Chicken en Durty Nelly’s, om er een paar te noemen. Inmiddels is de eerste verbouwing van Franky’s Steakhouse voltooid. Er hangen grote tv-schermen en de menukaart bestaat overwegend uit steaks, hamburgers en patat.
Barsoum bestrijdt dat zijn zaak een laagwaardige uitstraling zou hebben. ‘De zaak is nog niet af. Geef ons een kans’, zegt hij. Hij laat een beeld zien hoe Franky’s Steakhouse er uit moet gaan zien: een interieur met veel banken in bruin en rood leer en veel goud. ‘Erg New-Yorks’, volgens hem.
Is dit hoogwaardig? Tja, het ligt er maar aan hoe je dat omschrijft. Het is het soort interieur waarvan je ook zou kunnen denken: dit trekt gegarandeerd fout volk aan.
Barsoum verdedigde zich in Het Parool: ‘Iedere ondernemer in deze buurt wordt gescreend door de Wet Bibob, dus is er geen enkele grond voor de aanname dat hierbij sprake is van criminele geldstromen.’ Wel erkende hij dat er een monocultuur was ontstaan in de buurt. Maar dat is een gevolg van de marktwerking. ‘De toerist op de Zeedijk bestelt nu eenmaal geen broodje bal.’
Op het artikel in Het Parool is nooit een vervolg gekomen.
Vorig jaar kwam Barsoum opnieuw in de publiciteit toen hij een bakkerij opende in de Raadhuisstraat, niet ver van het Anne Frankhuis, met de naam Anne & Frank. Bijzonder onkies natuurlijk, maar niet strafbaar. Na protest van iedereen en alles werd de naam snel veranderd in Andere Koek.

Welles-nietes
Ook de verhuurder van het pand waar ooit de Anna zat is niet gerust op de gang van zaken. Bram van den Berg, woordvoerder namens De Key, zegt ‘niet blij te zijn met Franky’s Steakhouse.’ Hij vervolgt: ‘Daarom hebben we de eerste stap gezet voor een juridische procedure.’ Was er dan helemaal niks contractueel geregeld voor het geval de Anna zou verdwijnen? Van den Berg: ‘Anna is formeel niet verdwenen. Barsoum heeft dat bedrijf overgenomen. Er is dus geen nieuwe huurder. We hebben indertijd de eis gesteld dat er hoogwaardige horeca moest blijven. Dat staat ook in het contract.’
Iets wat overigens wordt ontkend door Kleiss: ‘Er stond wat dat betreft helemaal niks in het contract.’ Roberto Barsoum zegt dan weer dat het woord hoogwaardig wel degelijk in het contract staat. Vandaar dat hij van plan is van Franky’s Steakhouse een in zijn ogen hoogwaardige zaak te maken.
‘Dat er vanuit de gemeente een vergunning is verleend aan Michiel Kleiss op basis van hoogwaardige horeca klopt ook niet. Zo’n categorie bestaat wettelijk helemaal niet’, zegt gemeentewoordvoerder Arjen Hoogeveen. ‘Er bestaat alleen horeca, geen hoogwaardige en laagwaardige horeca. De vergunning is indertijd verleend aan Kleiss waarbij is afgeweken van het bestemmingsplan, dat is juist. Het dagelijks bestuur kan dat doen en ze hebben het toen ook gedaan omdat er een heel ander perspectief was op de buurt. We zaten midden in het Project 1012.’
Doel van Project 1012 was het verdrijven van de criminaliteit op de Wallen en het vergroten van de economische diversiteit in deze buurt. Hoogeveen: ‘Vandaar de Anna. Zolang de nieuwe zaak die er nu in zit zich aan de voorwaarden houdt van de ooit verleende exploitatievergunning (Horeca 4 in het bestuursjargon, waar restaurants en lunchrooms onder vallen – red.), kan de gemeente niets doen. Ja, erop letten dat ze zich aan de regels houden en dat zal de gemeente zeker doen.’

Verarming
Project 1012 werd, na het vertrek van Lodewijk Asscher naar Den Haag en na het aantreden van een nieuw college van B&W, effectief de nek omgedraaid.
Sindsdien lijken de oude tijden te herleven.
Alleen al in de Warmoesstraat is niet alleen de Anna verdreven. Mr. B. met zijn leren en rubberen kleding en accessoires voor gays heeft het veld moeten ruimen voor een tweede Jamin in die straat. Sinds kort is daar zelfs een winkelpand waar alleen wat geldautomaten staan. En in wat ooit een politiebureau was, heeft zich nu een ‘toeristen’-Spar gevestigd die voor de show ook twee stronkjes broccoli uitstalt. Ook die zaak is trouwens van Barsoum.
Franky’s Steakhouse is met z’n luidruchtige clientèle geen verbetering; eerder een verdere verarming. En of het na de verbouwing in de quasi-chique, goud-bruin-rode uitvoering beter wordt? Dat is zeer de vraag.

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP