Bewoners zeggen: BASTA!

De onhoudbare toeristendruk op de binnenstad van Amsterdam begint een steeds zwaardere tol te eisen van de bewoners. De mensenmassa die zich door de nauwe straten en over de smalle grachten perst neemt zulke vormen aan dat bewoners zich er niet meer veilig voelen. Het gedrag van bezoekers, het geschreeuw, de wildplassers en vrijgezellenparty’s drijven bewoners tot razernij. Daarom hebben bewoners van het Burgwallengebied zich verenigd in het actieplatform Stop de Gekte!

Op de website stopdegekte.nl uiten vele honderden bewoners hun hartstocht voor hun stad en hun buurt. Maar ook hun wanhoop over hun huidige woonomgeving en hun aanklacht tegen het stadsbestuur dat het zover heeft laten komen. Ze doen een dringend beroep op de gemeente om de binnenstad weer leefbaar te maken.
Sinds de discussie rond de prostitutiescenario’s losbarstte, maken bewoners zich grote zorgen. Hoewel de burgemeester nadrukkelijk stelt dat de overlast voor bewoners en andere ondernemers moet verminderen, staan de sterren aan de politieke horizon niet gunstig. Vooral mogelijke uitbreiding of instandhouding van het huidige Red Light District is voor de bewoners van de binnenstad en voor veel andere bewoners van Amsterdam onverteerbaar.
De grootste zorg voor veel bewoners is, dat de onrust en overlast de komende jaren escaleren als de raamprostitutie als toerismemagneet in stand blijft. Op enige uitbreiding van de handhaving hoeft in ieder geval niet te worden gerekend, zo verzekerde burgemeester Halsema tijdens de bijeenkomst in het Compagnietheater.
De oververhitte discussie over de prostitutiescenario’s dreigt bewoners en sekswerkers recht tegenover elkaar te zetten, terwijl bewoners zich in het verleden nimmer druk maakten over de prostitutie. Dat was in tijden dat er geen miljoenenpubliek langs de ramen trok, dat de stegen verstopte en vretend en zuipend, pissend en kotsend over de gracht zwalkte.
De raamprostitutie is van een lokale ‘dienstverlening’ veranderd in een perverse toeristenindustrie, die met het volgens de prognose dubbele aantal toeristen in 2030 zal veranderen in een toeristenhel!
De sfeer op de Wallen is omgeslagen. Bewoners trekken zich in hun huizen terug of trekken de buurt uit en andere Amsterdammers mijden de binnenstad als de pest. Het resultaat is een kaalgeslagen stad met drommen toeristen die de sekswerkers als aapjes beloeren en beschimpen, en waar ondernemers de toeristenmassa uitpezen.
Om de uitholling van de stad te voorkomen, verenigen de bewoners van de Amsterdamse binnenstad zich. Ze eisen hun stad terug, zoals u kunt lezen op de website stopdegekte.nl. Het zal niet lang meer duren voor de bewoners daadwerkelijk de straat op gaan als het gemeentebestuur geen einde maakt aan de onhoudbare situatie.
Heeft u een affiche in de brievenbus gekregen? Hang hem op uw raam en steun de bewonersactie.
Stop de gekte!

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP