Het subtiele spel van kleding en hoge hakken

BUURTKRONKELS

WEBERS HOLLAND

Teun van Wely (1959) belandt in de roerige jaren zeventig als achttienjarige in Amsterdam. Het is de tijd van de kroningsrellen, de krakers, het Grote Nix, maar ook de tijd van ‘dan doe je het toch gewoon zelf?’ Uit die gedachte ontstond de winkel Webers Holland aan de Kloveniersburgwal 26.

Het pand stond al een jaar leeg toen de vader van Teun het in 1989 kocht. Het is het hele kleine zusje van het grote Trippenhuis aan de overkant. Teun heeft alles in dat kleine intieme pandje zelf opgeknapt en de keuken naar boven verplaatst om meer vloeroppervlak te creëren. Dat was nodig toen Teun eind 1995 besloot om samen met kledingontwerper Desirée Webers een winkel te beginnen.

In het begin is dat nog even spannend geweest. Een ambtenaar van de gemeente heeft keurend rondgekeken en geen dildo’s gespot, ‘want anders ga je dicht!’ Nee, het is geen seksshop en er worden geen speeltjes verkocht. Het is een modewinkel vol verrassende, erotische kleding.
Het is hier vooral kleding met een knipoog. De kleding die Desirée vroeger aan winkels aanbood, werd nog wel eens geweigerd. Nu kan zij hier in de eigen winkel al haar creativiteit kwijt. En dat spat ervan af. Haar ontwerpen zijn uniek, de materiaalkeuze is onovertroffen.
Ze maakt jurkjes van metalen schakeltjes of vlecht een kunstig lange japon van lycra. Een pikant topje van denim, latex of rubber? U vindt het hier allemaal. Haar nieuwste ontwerpen worden uitgevoerd in schapenwol, geverfd met natuurlijke kleurstoffen.

Teun is de ouderwetse winkelier die het contact met de clientèle het allerleukst vindt. Zijn etalage nodigt uit, en eenmaal binnen begint er een subtiel spel. Wil de klant contact? Of toch het liefst met rust gelaten worden in die wondere wereld van veren, kant en korsetten? De dames van de Wallen zijn klant bij hem, maar ook studenten, fetisjfeestgangers en de keurige burgerman en burgervrouw. Zo ontstaan contacten die hij zonder zijn winkel nooit gehad zou hebben. Hij leerde er nieuwe kanten van de mensen kennen.
Schoenen zijn een specialiteit van Teun: schoenen met plateauzolen en onwaarschijnlijk hoge hakken. Veel jonge vrouwen ontdekken paaldansles als sport. Bij Teun vinden zij de juiste schoenen. Desgewenst flikkert er een lichtje in de hoge hak.

Teun is ook fotograaf en webdesigner, heel handig voor de winkel. En hij is trots op zijn winkel en trots op Amsterdam. ‘Dat je hier in alle vrijheid zo’n winkel kunt hebben!’

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP