PIC haalt sekswerk uit de taboesfeer

25 jaar Prostitutie Informatie Centrum

Zaterdag 14 september was het feest in de Enge Kerksteeg, want het Prostitutie Informatie Centrum (speels afgekort tot PIC) vierde zijn 25-jarig jubileum. De straat was uitbundig versierd met rode paraplu’s, internationaal symbool voor sekswerkers.

Buiten traden twee accordeonisten op, er waren burleske optredens, het programma werd in stijlvolle travestie aan elkaar gepraat en uiteraard was Mariska Majoor, oprichtster van het PIC, van de partij. Een van de hoogtepunten was het optreden van Astrid Nijgh met ‘Ik doe wat ik doe (en vraag niet waarom)’.Het werd een onvergetelijke avond, waar niet alleen mensen ‘uit het wereldje’ maar ook buurtbewoners van harte welkom waren. Er kan dan ook met trots teruggekeken worden op de vijfentwintig jaar dat in het centrum voorlichting gegeven wordt over prostitutie en alles dat daarmee samenhangt.

Het Prostitutie Informatie Centrum is in 1994 opgericht door Mariska Majoor om het werk in de erotische dienstverlening uit de taboesfeer te halen en het echte verhaal te vertellen.
Over de prostituees wordt namelijk vaak in uitersten gedacht, van het zielige meisje dat uitgebuit wordt tot aan de stoere vrouw die zich uitbundig manifesteert achter het raam, maar er is veel meer diversiteit binnen de groep sekswerkers op de Wallen.
Ook de vooroordelen over de klanten kloppen trouwens vaak niet; er zijn veel meer redenen denkbaar om een prostituee te bezoeken dan alleen fysiek vermaak. Bijna alle medewerkers van het informatiecentrum hebben een achtergrond in de erotische branche. Zij kunnen er dus vrijuit over spreken en alle mogelijke vragen beantwoorden.

In huiskamer ‘In de ouwehoer’ is er altijd wel aanloop en soms is het er zelfs heel druk. De bezoekers variëren van nieuwsgierige toeristen, potentiële klanten en aspirant sekswerkers tot studenten die onderzoek willen doen naar de erotische sector. De sfeer is er los; er is veel te zien over het werken op de Wallen. Ook worden er regelmatig lezingen georganiseerd. Internationaal staat het centrum volop in de belangstelling.
Het PIC is een non-profitorganisatie, met diverse inkomstenbronnen. Zo kunnen bezoekers er terecht voor koffie, thee of een smakelijke lunch. Verder biedt de winkel een aardige keus aan boeken over sekswerk en het ‘red light district’, maar bijvoorbeeld ook kleine schilderijtjes van het Burgwallengebied. En op woensdagen tot en met zaterdagen worden er rondleidingen georganiseerd, waarbij vooral het perspectief van de sekswerkers wordt belicht.

Op hetzelfde adres als het PIC zetelt sinds 2015 ook PROUD, de belangenvereniging van sekswerkers in Nederland. Zij is de opvolger van de in 2013 ter ziele gegane stichting ‘De Rode Draad’.
PROUD geeft aan iedereen een stem die werkzaam is in de erotische dienstverlening: vrouwen, mannen en transgenders, werkend in clubs, zelfstandig of als escort. Ook kunnen zij daar terecht met hun vragen en krijgen zij relevante adviezen. Daar is zeker behoefte aan, want de wetgeving maakt het werken in de erotische dienstverlening niet bepaald eenvoudig.
De medewerkers van het PIC en PROUD hebben de Wallen drukker zien worden. Op zich is dat geen probleem voor de vrouwen die ervoor kiezen om zichtbaar te zijn als sekswerker. Wel delen zij de zorgen van buurtbewoners over het onbehoorlijke en respectloze gedrag van sommige groepen bezoekers.
De prostituees willen helemaal niet weg uit deze buurt, maar het mag allemaal wel weer een beetje gezelliger worden. De tegenstelling tussen buurtbewoners en sekswerkers is eigenlijk ook nogal gekunsteld, omdat de belangen voor een deel gemeenschappelijk zijn: een veilige buurt waar prettig gewoond en ook ongestoord gewerkt kan worden.

Het PIC, Enge Kerksteeg 3, is geopend op woensdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur.

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP