Zwaar bevallen op de Wallen

Heb je geen eigen vervoer, kun je nauwelijks lopen en heb je ook geen medische indicatie voor ambulancevervoer? Dan heb je als Wallenbewoner een probleem als ’s avonds de paaltjes omhoog staan. Dat ervoer Ingrid Boas (35) toen ze ’s nachts door een taxi bij de Nicolaasbasiliek werd  gedropt. Gevolg: een survivaltocht met man en pasgeboren baby naar huis. Boas was dertig weken zwanger toen ze tijdens het sporten voor zwangere vrouwen een blessure opliep. De klachten verergerden, waardoor ze tijdens haar verdere zwangerschap nauwelijks kon lopen en spierkracht verloor.
Toen op zaterdagavond de bevalling zich aandiende, besloot de verloskundige dat het voor de aanstaande moeder en haar partner Freek te ver was om naar een taxi te lopen. Bij hoge uitzondering en buiten de protocollen om kwam de verloskundige met haar auto tot vlak bij hun huis aan de Oudezijds Armsteeg, en bracht ze het stel zelf naar het ziekenhuis.

Na een zware bevalling kwam op de vroege zondagochtend dochter Vera ter wereld. Nog geen 24 uur later werden moeder en baby ontslagen uit het ziekenhuis. Zonder medische indicatie komt de ambulance niet in actie, tenzij op eigen kosten. Daarop keerde ze met partner en baby rond half twee ’s nachts per taxi huiswaarts.
‘Vanaf de Nicolaasbasiliek moest ik strompelend met mijn man en onze baby naar huis. Normaal doe je daar vijf minuten over, maar dit voelde toen als een onmogelijke tocht. Ik moest tussen de dronken Wallenbezoekers op de Warmoestraat om de paar meter even op straat zitten totdat we thuis waren. Ik voelde me behoorlijk onveilig en aan mijn lot overgelaten.’
Een week later op zaterdagavond laat verslechterde haar gezondheidstoestand zo erg dat de verloskundige haar telefonisch opdroeg direct naar het ziekenhuis te gaan. Omdat ook nu de taxi niet voor de deur kon komen, moest ze met man en baby door de drukte naar de Geldersekade strompelen om daar in een taxi te kunnen stappen.
‘Begrijp me goed’, zegt Boas, ‘ik vind het heel goed dat het gebied autovrij is, maar er wordt niet nagedacht over dit soort situaties.’
‘We kunnen ons voorstellen dat dit een nare ervaring is geweest voor de bewoonster’, reageert gemeentelijk woordvoerster Silvia Vázquez Belon. ‘Bepaalde delen van stadsdeel Centrum zijn al vele jaren beperkt toegankelijk voor verkeer, omdat bewoners veel overlast hadden van jongeren en taxi’s die de hele nacht rondjes reden. Bewoners vinden het prettig dat het gebied beperkt toegankelijk is en de leefbaarheid is hierdoor verbeterd. De maatregelen zijn dan ook in samenspraak met de buurt tot stand gekomen.’

De nood- en hulpdiensten kunnen het gebied volgens de woordvoerster te allen tijde bereiken en bewoners met een auto kunnen een ontheffingspasje aanvragen. Voor bewoners zonder eigen auto in het Wallengebied die (structureel) slecht ter been zijn, is het vooralsnog echter niet mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Dit is omdat de techniek van de toegangspaaltjes is gekoppeld aan het kenteken van een auto.
Het gemeentelijk beleid wordt gelukkig geregeld geëvalueerd. De woordvoerster: ‘Dit incident nemen we mee in de evaluatie en we gaan kijken of we de toegankelijkheid kunnen verbeteren met intelligentere toegangssystemen.’

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP