Green Light District

Groen en duurzaam in het Burgwallengebied, dat is het uitgangspunt van project Green Light District.
Het project wil hier de leefbaarheid verbeteren en kan mensen met elkaar in contact kan brengen. En kan dat hier, dan kan het waarschijnlijk overal.

In samenwerking met onder andere de gemeente Amsterdam, De Gezonde Stad en NV Zeedijk gaan bewoners en ondernemers in het Burgwallengebied de komende jaren aan de slag om de buurt te verduurzamen en te vergroenen.
Inmiddels zijn er concrete plannen, maar men wil vooral veel ruimte geven voor ideeën vanuit de buurt en daarbuiten.
Isolatie en duurzame verwarming van woningen zijn van groot belang. Ook het opwekken van energie heeft ruime aandacht, evenals meer groen op straat, aan de gevel en op het dak. Het doel is om de dichtbevolkte en drukbezochte Burgwallenbuurt te transformeren tot een toekomstbestendig, duurzaam en iconisch stuk van Amsterdam.

Donderdag 28 november is er een bijeenkomst van Green Light District geweest in Oudezijds Voorburgwal 136. Tim de Broeckert van De Gezonde Stad heeft toen aan de aanwezige buurtbewoners uitgelegd hoe het idee voor The Green Light District was geboren tijdens de nieuwjaarsborrel van We Live Here in 2019.
Stadmaker Jesse Jop Jorg van WeThe-City heeft inspirerende voorbeelden gepresenteerd van hoe relatief kleine initiatieven de stad veel leefbaarder en duurzamer kunnen maken. Voortrekkers spelen een belangrijke rol, maar de projecten slagen vooral door de inzet van supporters en deelnemers. Bewoners kunnen via verduurzamingsprojecten op een creatieve en spontane manier meer betrokken raken bij hun buurt.
Vanuit de Burgwallenbuurt zijn op de bijeenkomst enkele inspirerende initiatieven en plannen gepresenteerd, zoals The Upcycle Store in de Sint Annenstraat en een nieuw groen plantsoen dat aangelegd gaat worden langs de Oudezijds Voorburgwal.
Er zijn veel ontwikkelingen rond verduurzaming. Zo doet studentenvereniging LANX aan duurzame huisvesting, wil het Blaauwlakenblok groene daken en zullen panden aan de Zeedijk duurzaam worden verwarmd.
Met Amstelzwam kan men zelf thuis oesterzwammen kweken op koffieprut en er zijn ideeën voor een Wallengaard met bloeiende en eetbare oases. Hopelijk komen er ook meer wormenhotels bij en zullen op woonboten de daken vergroenen.
Tijdens de ‘Groene Tour’, een wandeltocht langs allerlei groene bewonersinitiatieven, hebben de deelnemers op zaterdag 30 november veel inspiratie opgedaan.

Facebook

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP