Comics and Mangastore HENK: ‘Ik ben wel eens een stripwinkel uitgegooid’

Comics and Mangastore HENK heeft twee vestigingen: Zeedijk 101 en Geldersekade 96.
Eigenaar Henk Lee is in zijn nopjes met zijn zaak: ‘We deelden hier eerst een ruimte met een Chinese toko die aan de Zeedijk-kant zat. Een jaar later namen we ook het gedeelte aan de Geldersekade over, zodat het één winkel werd. Die doorgeslagen ruimte blijkt uniek te zijn in Amsterdam Centrum. Je krijgt tegenwoordig geen vergunning meer om zo’n doorgang te maken. Ik ken misschien nog één andere winkel in het centrum die doorgebroken is. Verder niet.’

Lee is begonnen als verzamelaar. ‘Ik was een slechte verzamelaar, want ik ben meer een lezer. Ik zocht de comics altijd in de allerslechtste conditie, maar nog net wel compleet. Dat was het goedkoopst. Dus ik had een grote collectie in slechte conditie. Maar ik heb ze uiteindelijk toch allemaal verkocht: de huur moest ook betaald worden.’

Comics is een stroming voor liefhebbers. Lee: ‘Van bepaalde tekenaars wilde ik ál het werk hebben. Dan had ik van een serie superhelden de nummers 1, 2 en 4 – maar niet nummer 3, omdat die tekenaar me dan weer niet boeide. Ik verzamelde al lange tijd comics met avonturen van superhelden. Geen enkele winkel stond me aan en nam mij serieus als verzamelaar. Ik ben zelfs wel eens een stripwinkel uitgegooid. Totdat de eigenaar doorhad dat ik wel wat geld wilde uitgeven aan mijn passie.’

Uit de hand gelopen
Lee is niet met een vooropgezet plan naar de Zeedijk gekomen. ‘Niet in de zin van ik ga een bedrijf beginnen, geld verdienen. Het was altijd voor mijn plezier en dat is het nog steeds. Een uit de hand gelopen hobby.’
Zonder een vooropgezet plan op het gebied van ondernemerschap begon Lee voorzichtig met de verkoop vanuit huis, rond 1982. ‘Ik deed langzaam ervaring op, inkoop-verkoop, het opbouwen van een klantenkring. Pas in 1995 werd het serieus, met de eerste winkel op de Zeedijk. Na een paar jaar was die winkel zoals ik het wilde: een plek waar ik zelf graag zou willen winkelen.’
Lee kent de buurt nog uit slechte tijden. ‘Ik kwam hier al toen je door een zee van junks moest waden om ergens iets te bezorgen, eind jaren zeventig. Ter hoogte van de Sint Olofssteeg was het heel erg. Nu kan ik me niet voorstellen dat ik ergens anders zou zitten dan op de Zeedijk.’

Kerstactie
Henk Lee is bezig een stichting op te zetten waardoor kinderen uit minder bedeelde gezinnen toch kennis kunnen maken met comics en manga. ‘Met de kerst geven we leespakketten weg, in samenwerking met de stichting Leergeld Amsterdam. Een soort voedselbank om de kinderen te stimuleren Engels te lezen en om hun fantasie te prikkelen.’
Marianne Suliman (12 jaar) is al zes jaar klant bij Henk. Ze heeft de winkel ontdekt doordat haar ‘oppas-oma’ in de buurt woont, en is een groot fan van Anime-films en Manga-strips. Graag snuffelt ze in de kleine, maar goedgevulde kast met oudere exemplaren met zo’n 50 procent korting.
Marianne: ‘Series die ik goed vind volg ik helemaal. Er zijn allerlei soorten series, zoals Trinity Seven en horror- strips zoals van Janji Ito. Die Japanse strips lees je van de achterkant naar voren. Ze hebben niets met het superhelden-thema, zoals in de Verenigde Staten, maar gaan veel meer uit van gewone mensen.’
Marianne is enthousiast over het kerstinitiatief van Henk: ‘Geweldige actie! Ja, het is waar: door het lezen van Manga-strips leer je spelenderwijs beter Engels.’

TEKST: HANS VAN DAALEN

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP