Smart Fetish and Fantasy – ‘Speelgoed’

Bij het betreden van de Oudebrugsteeg kan het niet anders, of het oog van de argeloze bezoeker moet vallen op de opmerkelijke etalage van de winkel op nummer 10. De daarin uitgestalde artikelen laten weinig aan de verbeelding over. Of juist wel …

Vier heldere spots vestigen de aandacht op een rij kunsthoofden met mondbedekkende maskers op een glazen etagère. Vooral het linker masker met een voorop gemonteerde, indrukwekkende dildo lokt reacties uit bij de bezoekers die het Wallengebied binnengaan. Onder in de etalage staat nog zo’n hoofd, ditmaal met een fraai verchroomde houder en een witte kaars erop. In het midden, prominent, een vijftal buttplugs in verschillende maten, ingelegd met fraaigekleurd geslepen glas dat in een Swarovskywinkel niet zou misstaan.
De rest van de uitgestalde waar en een blik naar binnen overtuigen de beschouwer: hier is een winkel voor liefhebbers gevestigd.

Voorliefde
‘Voor onze etalage vindt menige discussie plaats’, zegt Loekie van der Goot, eigenaresse van Smart, Fetish and Fantasy. ‘Voor sommige voorbijgangers is zo’n uitstalling kennelijk toch confronterend. Er wordt een hoop gegiecheld. We zijn, denk ik, de meest gefotografeerde etalage van het hele Wallengebied.’
Dat lachen mag, vindt Loekie. Het is een teken dat mensen erdoor worden geprikkeld. ‘Je merkt soms dat er enige schroom wordt weggelachen. Maar je zult staan te kijken hoeveel mensen er een voorliefde hebben voor de spullen die we hier verkopen. Speelgoed, zo noemen we het zelf’, vertelt Loekie.
‘Bijna alles wat we in de winkel verkopen maken we zelf. Alles draait om de vrijheid. Mensen denken vaak dat BDSM – dat staat voor Bondage, Discipline en Sadomasochisme – te maken heeft met onderdrukking. Het is juist het tegenovergestelde. Het is gebaseerd op onderling respect tussen partners. Kom daar maar eens om bij de gemiddelde seks in de slaapkamer. Bij BDSM staat of valt alles met overeenstemming tussen partners. Je kunt zeggen dat partners daarmee de vrijheid vieren, ook al draait het om genot waar een zekere mate van pijn bij hoort.’

Winkelpoes
‘Midden in de vorige financiële crisis, in 2008, zijn we hier met de winkel begonnen. We hadden al een groothandel in BDSM-artikelen, maar we wilden dichter bij onze klanten staan. Met de groothandel leverden we vooral aan de gayscene, maar we stonden ook op de Kamasutrabeurs. Nu hebben we een eigen plek waar we onze klantvriendelijkheid kunnen tonen.’
De winkel zelf is niet groot, maar overal hangen de wanden en zelfs het plafond vol roodzwart leerwerk en glimmend staal. Ook hier in de glazen toonbank weer diezelfde buttplugs met hun sjieke uitstraling. Naast de toonbank een bakje brokjes en een bakje water voor winkelpoes Lulu.
Er zijn licht prikkelende artikelen, zoals de gebruikelijke handboeien of een veter die als een soort lasso om de tepel kan worden geklemd, maar er staan ook indrukwekkende apparaten. Tegen de wand leunt een metalen horizontale stang waarmee een dame wijdbeens wordt gedwongen. In het midden rijst een verstelbare verticale stang omhoog met een vervaarlijke, grijze dildo erop. Verdere uitleg is niet nodig. Het spreekt kennelijk tot de verbeelding van het winkelbezoek, gezien het kaartje Niet aanraken a.u.b.
Loekie: ‘Onze klanten komen overal vandaan. We hebben een naam in de BDSM-wereld omdat we kwaliteit bieden. Dat was ook de reden waarom we ermee zijn begonnen. Er was van alles op de markt, maar vaak was dat niet met liefde gemaakt. Alle leerwerk en metaalbewerking doen we zelf. En dat wordt zeer gewaardeerd. Vooral Aziatische klanten komen gericht op onze winkel af. En Scandinaviërs ook. Dat zijn echte liefhebbers.’

De winkelbel gaat en er stapt een jong stel binnen. Mochten de giechelende voorbijgangers zich nog afvragen hoe de klanten van zo’n winkel eruit zouden zien, dan is het antwoord daarop ‘net zoals in de Bijenkorf’.
De dame met lang blond haar is gekleed in een elegante camel jas, de jongeman kan zo uit de Esquire zijn gestapt. Hij buigt voorover om winkelpoes Lulu een liefdevolle aai te geven. Dat wordt gewaardeerd. Het stel heeft eerder al een keuze gemaakt en komt nu langs om die op te halen.
‘Kijk, hier heb ik jullie spulletjes’, zegt Loekie terwijl ze een zwarte tas aan de dame overhandigt. Daarna verlaten ze de winkel en lopen het Damrak op. Met hun zwarte plastic tas tussen hen in. Zonder opdruk. Dat dan weer wel. Ze gaan de vrijheid vieren.

TEKST: BERT NAP
FOTO: RENÉ LOUMAN

Geen reactie

U kunt geen reactie achterlaten

VOLG ONS OP