ONTWIKKELINGEN

Toiletten tegen wildplassen 

Wildplassen is een grote ergernis in een drukke uitgaansbuurt als de Wallen. Wie betrapt wordt loopt bovendien kans op een boete.

In 2019 zijn in heel Amsterdam maar liefst 1026 wildplas- of wildpoepboetes uitgedeeld voor in totaal 143.500 euro, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau.
Maar ja: als je moet, dan moet je. Daarom wordt de blaas vaak geleegd op plekken waar goede toiletvoorzieningen ontbreken. Er zijn op de Wallen nu nieuwe toiletvoorzieningen in aantocht.

Thematoilet
Op de Oudezijds Achterburgwal 86 bevindt zich, achter grote groene deuren, het nieuwe wc-bedrijf Sexy Loo van Jan Otten. Daar kunnen ook vrouwen, mindervaliden en moeders met baby’s terecht. Iedereen kan hier voor 2 euro gebruikmaken van de thematoiletten, die aangekleed zijn met videoschermen met een sexy knipoog. Toiletbezoek geeft tevens korting op een bezoek aan het verderop gelegen erotisch museum.

GreenPee
Ook de gemeente is bezig met nieuwe voorzieningen tegen het wildplassen en zal de komende maanden vier Green- Pee’s laten plaatsen. Deze circulaire urinoirs zijn overdag een plantenbak, en ’s avonds een plasvoorziening waar geen nare geuren van afkomen. Hennepvezels in de bakken zetten de urine om in schoon water en vloeibare mest, allebei bruikbaar voor het lokale groen. En de ammoniak wordt afgebroken, waardoor er geen vieze luchtjes vrijkomen.
Een deel van de bekende en onwelriekende groene plaskrullen verdwijnt mettertijd uit het straatbeeld, zegt de gemeente.. Ze worden vervangen door mvg-units voor mannen, vrouwen én gehandicapten. Maar waar die gaan komen, moet nog worden besloten. Bewoners en ondernemers ondervinden enerzijds veel last van wildplassers, maar willen anderzijds toch ook liever geen plasvoorziening voor hun deuren. Het probleem is hardnekkig. Want als één man de GreenPee gebruikt, zo leert de ervaring, dan ‘ontladen’ zijn maten zich vaak in de directe omgeving.

Voorlopig zoeken mannen dus nog een donker hoekje. En dames en gehandicapten moeten de plas dus nog even ophouden.

Foto: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus