MENSEN

Wonen op de Wallen

Wie? Tim Janssens
Waar? Oudezijds Achterburgwal sinds 2016 

De brave soldaat Švejk uit de satirische romans van de Tsjechische schrijver Jaroslav Hašek wist het honderd jaar geleden al: bij ’t Kelkje moet je zijn.
Op Oudezijds Achterburgwal 164 bevindt zich ook een Kelkje. Voor uitbater Tim Janssens (1994) was het niet moeilijk om die naam te bedenken, want zijn grootmoeder was een Tsjechische. Maar verder liggen zijn roots op de Wallen.
Zijn vader heeft ooit nog gewerkt op nummer 127, bij metaalhandel ACEF: Argentum, Cuprum et Ferrum. Die naam was louter en alleen bedacht om als eerste in het telefoonboek vermeld te worden.
Vanaf zijn prille jeugd heeft Tim ‘horecaervaring’, want toen zijn vader bij likeurstokerij Wijnand Fockink aan het werk was, stond Tim daar in de box.

Als er een einde komt aan de samenwerking met de stokerij gaat de familie Janssens een voormalige opslagplaats aan de Achterburgwal ombouwen tot een sfeervol proeflokaal.
De likeuren worden gestookt bij distilleerderij ’t Nieuwe Diep in het Flevopark, onderdeel van het familiebedrijf. Zijn bieren haalt Tim onder andere uit Beieren en – hoe kan dat ook anders – uit Tsjechië.
Het is spannend als je in het opkamertje zit en Tim in de kelder daaronder van bier moet verwisselen. Dan moet het trappetje omhoog, en zit je tijdelijk in de val totdat het weer omlaag gaat. Bij Tim aan de toog kun je heel klassiek eerst een teug nemen van een kelkje met bolle meniscus. Bijvoorbeeld van een Parbobitter waarvan de kruiderij uit het oerwoud van Suriname komt.
‘Niet storen als buurman zijn krantje leest’, dat is het devies in ’t Kelkje. Onlangs was de likeurfles met Bruidstranen tot op de bodem leeg. Daar was een bescheiden buurtfeestje debet aan. ’t Kelkje is slechts vijf dagen per week open, maar de klandizie, waaronder veel buurtbewoners, weet hem te vinden. Tim werkt op de Wallen en woont, via zo’n klassieke tussendeur, boven de zaak.

Dat is 100% Wallen!

GREET VAN DER KRIEKE

Foto: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus