ONTWIKKELINGEN

Bruggen, kades en hekken

De eeuwenoude kades en bruggen in de binnenstad hebben veel te lijden van zwaar verkeer, manoeuvrerende schepen en onvoldoende onderhoud. Zelfs de veiligheid is in het geding.

Paulusbroedersluis
Begin dit jaar ontdekte de gemeente dat de Paulusbroedersluis, tussen Oude Doelenstraat en Oude Hoogstraat, rijp was voor een spoedoperatie. De fundering van deze Brug 215 was zó slecht, dat hij per direct moest worden afgesloten voor alle verkeer.
In de weken hierna werd er onder de brug een stalen balkenconstructie geplaatst. Waarschijnlijk zal deze noodconstructie jaren moeten blijven zitten totdat er tijd en geld beschikbaar is voor een definitieve reparatie.
Voor de omwonenden, en ook voor ondernemers bij de brug zoals de eigenaar van de bloemenstal, was de afgelopen periode extra vervelend. De werkzaamheden duurden nog langer, omdat Liander een belangrijke gasleiding die langs deze brug ligt moest afsluiten.
Fietsers moesten, op hun doorgangsroute door de Damstraatjes, over een tijdelijke noodbrug met de fiets aan de hand naar de overkant lopen. Een legertje verkeersregelaars leidde dit verkeer in goede banen.

Er zijn trouwens méér voorbeelden van instortingsgevaar door achterstallig onderhoud. In de stad worden steeds meer noodconstructies met damwanden aangelegd, zoals in de Geldersekade en in de Oudezijds Voorburgwal bij de Lange Niezel. De recente instorting aan de Grimburgwal, bij het Binnengasthuis, is een van de jongste calamiteiten.

Kloveniersburgwal
In slechte staat verkeert ook de westzijde van de Kloveniersburgwal. Over de totale lengte van de Nieuwmarkt tot aan de Oudemanhuispoort brengt de gemeente hier nu een damwand aan. Ook deze constructie is een voorlopig lapmiddel, want deze kademuren worden pas in de toekomst hersteld.
De Kloveniersburgwal zal er heel anders komen uit te zien. Parkeerplaatsen zullen tijdens de werkzaamheden verdwijnen, maar komen voor het grootste deel terug zodra de veiligheidsconstructie is geplaatst. Voor zover bekend kunnen alle bomen worden gespaard.
Beide zijden van de Kloveniersburgwal blijven tijdens de werkzaamheden wel bereikbaar. Bovenop de veiligheidsconstructies komen vlonders: bij de Nieuwmarkt van vijf tot acht meter breed. Waar de stoepen aan de huizenkant smal zijn, kunnen voetgangers de vrije ruimte op deze vlonders  gebruiken. Elders komt er meer plek voor fietsparkeren en groenvoorzieningen.

Hekken
Voorlopig zal de buurt het moeten doen met een lange reeks bouwhekken. De gemeente heeft gekozen voor een nieuw type hek, met panelen van gecertificeerd Douglashout, geproduceerd door mensen die re-integreren op de arbeidsmarkt.
Door deze rustieke hekken ziet de bouwplaats er prettiger uit. En waar dat kan, worden ze gecombineerd met plantenbakken. Op sommige locaties zullen buurtbewoners helpen de planten te onderhouden. Zo wordt het straatbeeld, ondanks de bouwellende, toch ook wat groener. De hekken gaan weer weg als de damwand klaar is.

NORINDA FENNEMA
Foto:  RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus