MENSEN

Café The Queen’s Head

 … en onderbroeken van Les Johns

Al vanaf dag één, 23 jaar geleden, is The Queen’s Head op Zeedijk 20 het stamkroegje van Leon Oppers en zijn man John Jepma.

Toen de zaak ruim vijf jaar geleden te koop aangeboden werd, hoefden ze beiden niet lang na te denken. ‘Dit wordt ons café!’
Maar dat ging niet zomaar. De scepsis van de stamgasten uit de buurt was groot. Toch hebben die na een half jaar ruiterlijk moeten erkennen dat het Leon en John, ondanks dat zij beiden geen horeca-ervaring hebben, toch gelukt is. The Queen’s Head is behouden gebleven voor de clientèle uit de buurt en ver daarbuiten.
John werkt bij de UvA. Leon was eerst huisschilder en daarna volgde een lange carrière in de thuiszorg. Voor achter de bar staan heb je dezelfde kwaliteiten nodig als in de thuiszorg: luisteren, relativeren en van mensen houden.

Mede door het pijpenla-formaat en de flonkerende kroonluchters ademt het kroegje een vleugje Jordanese sfeer. De naam The Queen’s Head is een erfenis van de vorige eigenaar, die vaak in Londen verkeerde. Ook Leon en John zijn de Majesteit zeer welgezind: menige foto van een koninklijke gebeurtenis siert de wanden.
Het café zit beiden zo in het bloed, dat ze bezig zijn er een stichting van te maken. ‘Als ons samen iets overkomt, is het allemaal goed geregeld. Het is ons levenswerk en dat willen we graag zo door laten gaan. Het is ook een cadeautje aan onze stad! Wij voelen ons hier vrij om te zijn wie we zijn. Nog altijd is de Gay Pride nodig om te laten zien dat het elders, zelfs in onze stad bij andere culturen, niet geaccepteerd is.’

In deze tijden van corona is er op dinsdag een bingoavond, waar je je voor op moet geven. Vol is vol, en op donderdagen treedt een dragqueen op. Het zijn buitengewoon populaire avonden. En … coronaproof. Steek je de Zeedijk over, dan is daar op nr. 31A de dependance van Leon en John: Les Johns.
Een winkel voor Moschino Men’s Underwear – onderbroeken voor mannen, zou je vroeger gezegd hebben – met een ruime sortering feestelijke, sjieke, tikje ondeugende, dan weer brave en heel betaalbare hemdjes, shirts, broeken en herenslips.

Een week na de feestelijke opening volgde de lockdown. Nu zijn ze aarzelend weer open en druk bezig met onlineverkoop. Kom, kijk en zie hoe de dagelijkse onderbroek toch heel feestelijk kan zijn.

Foto: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus