MENSEN

Cultuur met de buurt

Sinds enkele maanden ontwikkelt een nieuwe groep ‘makers en denkers’ concrete ideeën voor een beter leefklimaat en positieve beeldvorming van de binnenstad. Samen met bewoners, ondernemers en buurtorganisaties zetten zij zich in voor (volgens hen) het mooiste stukje Amsterdam.

Het idee kwam vanuit de Oude Kerk en vond al snel vaste bodem in gesprek met De Waag. Ook andere culturele partners haakten aan, zoals museum Ons’ Lieve Heer Op Solder, het Compagnietheater, W139, museum Het Rembrandthuis en Mediamatic.
Omdat er ook raakvlakken zijn met onderwijs en onderzoek, zijn ook de UvA en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen bij het project betrokken.
Het ontwikkelen van ideeën gaat in samenspraak met het stadsdeel, de gemeente en met Zef Hemel, die onlangs een visie schreef op de toekomst van de binnenstad. Bewoners en ondernemers in de buurt worden betrokken en ook de burgemeester luistert mee.

Pop-up
Over één ding is iedereen het roerend eens: de situatie zoals die nu is moet stoppen. Er is al veel en lang gesproken over de buurt. Het is tijd voor échte verandering, en die begint vaak met een kleine beweging van een aantal mensen. Daarom was er deze zomer een eerste actie. Met een bakfiets en flipovers trokken ideeënzoekers door de buurt: samen met buurtgenoten en studenten hadden ze een presentatie samengesteld. Onder de verzamelnaam ‘culturele stadsterrassen’ is daarmee een reeks creatieve ideeën opgehaald: van Yogalessen op het plein, een geveltuinenstekjesmarkt, een grote ‘ruim je kledingkast op’-dag tot pop-upconcerten op verborgen plekken. In oktober gaat dit soort programma’s van start. Van, door, met, in en vóór de buurt.

Heb je nog ideeën of wil je meedoen of helpen? Stuur dan voor 1 november een e-mail aan tiwanee@dewaag.org of rafael@oudekerk.nl – of, beter nog, aan allebei.
Er is voor elk idee een klein budget. De menskracht van De Waag, Oude Kerk en mogelijk ook die van de UvA staat (vrijwillig) klaar om te helpen bij de realisatie.
Kleine stappen kunnen uiteindelijk optellen tot een grotere verandering. Dat laat de geschiedenis duidelijk zien. En juist de verandering vanuit ons, de buurt, doet er op dit moment toe.
Aarzel dus niet, en doe mee!

Foto: EVELINE VAN DIJCK

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus