ONTWIKKELINGEN

Deel het verhaal van je huis

Tijdens de coronacrisis liep fotograaf Erwin Meijers met een camera op een metershoog statief over de Wallen. Omdat de prostitutieramen gesloten waren kon hij nu ook de Oudezijds Voorburgwal en Achterburgwal volledig fotograferen. De uitgestorven gracht en het mooie weer waren voor hem een buitenkans om alle panden op de grachten in een groot panorama samen te brengen.

Via Meijers’ website amsterdamsegrachtenhuizen.info kun je je huis terugvinden – en ook contact met hem opnemen.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de ‘grote grachten’ van Amsterdam. Alle panden van bijvoorbeeld de Keizersgracht kun je aanklikken om de beschikbare informatie te lezen.
De Burgwallen zijn nu dus aan deze website toegevoegd. Alleen … wat is er bekend over al die panden? Daarom doet Meijers graag een beroep op nieuwsgierige bewoners, die soms al opmerkelijk veel over hun omgeving weten. En wie nog niet alles weet, vindt het vast interessant om op zoek te gaan.

Fascinerend
Veel mensen doen tegenwoordig onderzoek naar hun eigen verwantschap met, soms verre, familieleden. Met een simpel DNA-onderzoek kom je vaak al snel te weten wie er allemaal in jouw bloed zitten. Hetzelfde geldt voor de geschiedenis van je eigen woning. Wat is daarover bekend? Wat kun je allemaal te weten komen als je daar eens een onderzoekje naar doet? Wanneer is je huis gebouwd? En wie hebben er gewoond? Zelfs een kort onderzoek levert vaak al veel op.
De Burgwallen zijn een oude buurt. De kans dat je in het huis woont van een illustere Amsterdammer is behoorlijk groot, maar ook de verhalen van eenvoudige buurtgenoten zijn vaak fascinerend. Ga daarom op zoek. Je kunt op veel sites betrekkelijk snel informatie vinden. Je kunt je onderzoek bijvoorbeeld beginnen bij de beeldbank van het stadsarchief. En je kunt ook informatie over de historie van je pand opvragen bij de gemeente. Google daarvoor ‘inzage bouwarchief gemeente Amsterdam’.

Aan redactie@oudebinnenstad.nl kun je verhalen sturen over je huis en zijn bewoners. Als we genoeg bijdragen krijgen maken we een nieuwe rubriek over onze mooie Wallenbuurt.
Zie: amsterdamsegrachtenhuizen.info

Foto: Erwin Meijers

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus