LEEFBAARHEID

Ik ben van het gas af!

Green Light District

Marieke van Doorninck, wethouder Duurzaamheid en Circulaire Economie, heeft op 11 september het eerste aardgasvrije appartement aan de Zeedijk geopend.

Dit project vormt het startsein voor een duurzame energietransitie op de Amsterdamse Wallen, en is de vrucht van samenwerking tussen het ‘Green Light District’ en de NV Zeedijk. Huurder Jill Vervoort vertelt hoe alles in zijn werk is gegaan.

‘In december werd het ineens serieus. De installaties werden besteld en op 21 december kwamen ze de gaskraan dichtdraaien. Ik had nog wel veel geduld nodig, omdat er namelijk al snel bericht kwam dat mijn warmtepomp op z’n vroegst in de eerste week van januari geleverd kon worden, waardoor ik ruim een maand zonder verwarming zat.
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het kwam mij stiekem wel goed uit dat de eerste wintermaand niet zo koud was… Ik heb in ieder geval nog nooit zo’n lage energierekening gehad in een wintermaand. Is dat niet duurzaam?
Ik ga hier niet zielig doen, dat ik langer ‘in de kou’ heb gezeten dan gepland. Op 3 januari om zeven uur ’s ochtends stond er een verhuislift klaar om de hele installatie op vierhoog naar binnen te hijsen. Ineens stond mijn hele woonkamer – twaalf vierkante meter onder een schuin dak – vol met een warmtepompinstallatie. Alleen al het binnendeel is zo groot als een koelkast.
Sinds 24 januari is het dan eindelijk zover. De warmtepomp draait. De installateur had namelijk die dag de thermostaat ingeregeld … op 20 °C! Dat was weer even wennen.’

‘Het installeren van de warmtepomp ging dan misschien niet zo soepel als gepland, maar de installatie werkt voor honderd procent. Al doet continu 20 °C me pijn aan mijn groene hart. Er moet juist geëxperimenteerd worden om te weten welk stookgedrag optimaal is, en ik wil een beter gevoel krijgen hoe een warmtepomp het best tot zijn recht komt. Daarom wil ik de thermostaat vervangen door een variant die ik wél zelf kan aansturen.
Op basis van de eerste zes maanden schat ik, dat mijn energierekening is gekelderd van 60 euro naar zo’n 15 tot 20 euro per maand!

Foto: Green Light District

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus