ONDERNEMEN

Sander Kok van Antiquariaat A. Kok & Zn.

Oude Hoogstraat 14-18

Deze situatie laat zien dat wij de laatste decennia juist minder afhankelijk van de buurt zijn geworden. Steeds meer van onze klanten mijden de binnenstad vanwege de toeristenstroom. We hebben daar in het verleden op ingespeeld door in toenemende mate in te zetten op online verkoop.
Sinds de coronacrisis is het bij ons online drukker geworden.
De winkel is op dit moment beperkt open, vier dagen per week. Telkens als tijdens deze crisis de toeristenstroom opdroogt, trekt een ander publiek het gebied in om te genieten van de historische schoonheid en dat levert ons extra klanten op. De coronacrisis heeft er ook voor gezorgd dat er weer meer wordt gelezen. Voor ons zijn dat positieve bijeffecten van deze nare crisis. Onze omzet is niet dramatisch gedaald. Het ziet er naar uit dat we niet met veel schade uit de crisis komen.
Ik maak me vooral zorgen over de volgende fase. Nu de coronacurve voor de tweede keer omhoog gaat en je het centrum ziet stilvallen, is de vraag wat het alternatief is voor de binnenstad. Wat moeten we nu met de binnenstad, zonder de toeristen?
Er is nog steeds geen nieuw plan voor de binnenstad en het lukt de gemeente maar niet om adequaat te reageren op de stedelijke problematiek zoals we die hier kennen. Op zich niet vreemd.
De gemeente maakt al jaren geen deel meer uit van de lokale gemeenschap. De gemeente heeft zichzelf min of meer weg georganiseerd uit de buurt.
Gevolg is dat het soms vier à vijf jaar duurt voordat de gemeentelijke organisatie door heeft dat er zich een nieuw probleem manifesteert. Voordat er dan een bestuurlijk en politiek antwoord klaarligt zijn we vaak een paar jaar verder. Dat is opgeteld twee bestuursperiodes! Dat knaagt al jaren aan de betrouwbaarheid van de overheid. En de stad lijkt er niet van te leren.
Ik heb het al eens eerder gezegd: we moeten terug naar een kleine, compacte binnenstadorganisatie.
Het moet allemaal veel sneller, veel flexibeler opdat we een antwoord kunnen formuleren op de uitdagingen waar we nu voor staan. We hebben een organisatie nodig met een behoorlijk mandaat, korte lijnen naar het bestuur, ook op centraal niveau, die is opgewassen tegen alle snelle ontwikkelingen in de buurt.

WILLEM OOSTERBEEK
Foto: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus