ONTWIKKELINGEN

Van de wal in de sloot

Op dinsdag 1 september is een kademuur aan de Grimburgwal over een lengte van vijfentwintig meter bezweken. Deze instorting is op een beveiligingscamera vastgelegd en heeft zelfs het landelijke NOS-journaal gehaald. De omgeving van de kademuur is afgezet en de doorvaart is gesloten. Dat zal nog wel een tijd zo blijven.

De precieze oorzaak van de instorting wordt onderzocht.
Sommigen hadden al snel een oordeel klaar, onder wie ook enkele kwakende raadsleden zoals Wil van Soest, de fractievoorzitter van de Partij voor de Ouderen. Van Soest: ‘Decennialang is er geen euro in [onderhoud] geïnvesteerd, hebben colleges nul komma nul daadkracht getoond en al het belastinggeld opgerookt aan linkse hobby’s.’ Het is echter aperte nonsens om de gemeente Amsterdam direct alle schuld van de calamiteit te geven. Al was het maar omdat deze kade niet eens eigendom is van de gemeente.
Veel kades in Amsterdam worden zwaar belast door vrachtverkeer, maar die op de Grimburgwal was voor verkeer niet eens toegankelijk. De kade is eigendom van de Universiteit van Amsterdam. Deze wil nog geen commentaar geven op de vele vragen totdat de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn.

Rondvaartboten
Walther Ploos van Amstel, lector City Logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam en voorzitter van het Wijkoverleg d’Oude Binnenstad, wil zich wel voorzichtig uitspreken: ‘Er heeft zich een zandverschuiving voorgedaan. Daaraan kunnen tientallen oorzaken ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld droogte. De kade is bovendien zo’n vijf jaar geleden gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen voor de renovatie van panden op het Binnengasthuisterrein. En de afgelopen dertig jaar zijn rondvaartboten met grote kracht tegen de kade gebotst bij het nemen van de krappe bocht naar de Oudezijds Voorburgwal.

Uitsluitsel
Nader onderzoek zal uitsluitsel moeten geven over de oorzaak of oorzaken. We kunnen op voorhand wel twee belangrijke conclusies trekken. Ook kademuren die niet zwaar belast worden door verkeer lopen gevaar om in te storten. En er moet niet alleen onderzoek worden gedaan naar de gemeentelijke kademuren, maar ook naar de 200 kilometer aan kademuren in particulier bezit. Want die zijn mogelijk dus ook kwetsbaar.’

De UvA heeft de redactie van d’Oude Binnenstad toegezegd haar analyses te delen zodra het onderzoek is afgerond.

Foto: BERT NAP

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus