MENSEN

Weer een Gouden Kalf!

Eché Janga studeerde in 2010 af aan de Nederlandse Filmacademie. Hij maakte sindsdien films, regisseerde enkele tv-series en creëert commercials.
Hij won de Tuschinski Award, kreeg zijn derde Gouden Kalf – en is een van onze buurtbewoners.

Janga’s nieuwste film Buladó was de openingsfilm op het Nederlands FilmFestival 2020 en won daar het Gouden Kalf voor de beste speelfilm. Samen met Esther Duysker schreef hij er het scenario voor. Als basis voor deze speelfilm nam hij een verhaal, verteld door een van zijn ooms. Deze in zijn familie mondeling doorgegeven sage uit de slaventijd speelt zich af op Curaçao. In de film wordt Papiaments gesproken.
Buladó laat het leven en denken zien van een grootvader, een vader en een dochter. Tiara Richards speelt de hoofdrol van het meisje. Zij heeft Eché geïnspireerd om een script op haar persoon te schrijven en acteert heel overtuigend. Een natuurtalent.

Hoe kan het dat je al zoveel hebt gedaan, zoveel prijzen hebt gewonnen en toch niet ‘beroemd’ bent, zoals Pim de la Parra of een Paul Verhoeven?
Janga: ‘Ik denk dat dat komt omdat die aan het begin van de Nederlandse speelfilm stonden, er waren toen nog maar weinig mensen die konden filmen, tegenwoordig zijn er veel meer goede filmers.’

Je werkt uiteraard met een hele groep mensen samen, maar je hebt ook een piepklein studiootje in je woning.
‘Ja. Het is prettig als je af en toe thuis wat materiaal kunt bekijken en grove montages kunt doen. Uiteraard worden de eindproducten in heel wat geavanceerdere studio’s gemaakt.’

In zijn studio laat Eché een videoclip zien van een Curaçaose groep, die naar aanleiding van zijn film een rap heeft geschreven. In de prachtige clip zijn beelden verwerkt uit zijn film Buladó.
Vanaf 1 oktober is deze bekroonde film overal in het land te zien.

Meer op www.echejanga.com

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus