MENSEN

Het marionettentheater

The show must go on …

De geplande muzikale voorstellingen van het Amsterdams Marionetten Theater zijn vanwege de coronamaatregelen afgelast, maar toch wordt er nog steeds gespeeld.

In deze coronaperiode is het niet langer mogelijk dat alle marionettenspelers zo dicht bij elkaar op de spelersbrug staan. Ook is de veiligheid van het publiek in het geding. Daarom speelt men in het AMT nu een heel ander soort voorstelling met een kleiner team, voor een veel jonger publiek en met goede veiligheidsmaatregelen. Ook met dit kleinere team blijkt het speciale sprookjesprogramma een groot succes. Bij gezondheidsklachten blijven spelers uiteraard thuis, wordt hun rol overgenomen door collega’s en kan de voorstelling toch gewoon doorgaan. Want: the show must go on.

Jan Klaassen
Het heel jonge publiek vraagt wel om een nieuwe benadering. Hoe warm je heel jonge kinderen op voor de voorstelling en hoe zorg je dat ze actief meedoen?
Wat dat betreft is het een gelukkig toeval dat Jan Klaassen, die in mei helaas van zijn vaste stek op de Dam verjaagd was, tijdelijk onderdak bij het Marionetten Theater heeft gekregen. Van hem hebben de marionettenspelers geleerd hoe je jonge kinderen actief betrekt bij het spel. Het resultaat is een serie korte scènes, waarbij de kinderen hardop moeten raden welke sprookjes worden uitgebeeld.
‘Toch is de toekomst ongewis’, zegt theaterdirecteur Frederieke Cannegieter. ‘Het is zó jammer dat de subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst niet aan ons is toegekend. Wij betalen een relatief hoge huursom en de gemeente heeft die helaas niet aangepast. Ondertussen lopen de vaste lasten gewoon door.’

Gelukkig zijn enkele kleinere fondsen bereid geweest om bij te dragen aan het voortbestaan van het theater. ‘En de steun vanuit de vaste schare van Vrienden en bezoekers van het AMT is ronduit hartverwarmend’, zegt Cannegieter dankbaar.

De voorstellingen van het Amsterdams Marionetten Theater, speciaal voor kinderen van 4 tot 8 jaar, gaan ook door in de kerstvakantie*. Reserveer wel op tijd: www.marionettentheater.nl.

Redactie: *afgelast in verband met van coronamaatregelen

Foto: Amsterdams Marionetten Theater

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus