MENSEN

Je eigen huis in miniatuur

Een replica op schaal van je eigen (grachten)pand in je vensterbank – hoe leuk is dat? Bob ten Hoorn (75) bouwt er sinds zijn pensionering een aantal per jaar. Met uiterste precisie, op schaal en op bestelling. Zo’n 40 tot 50 centimeter groot. 

Ten Hoorn neemt zijn hobby heel serieus. ‘Het hele proces om tot een model te komen gaat als volgt. Als ik een opdracht heb gekregen, ga ik eerst op het internet en in mijn vele boeken spitten wat ik over het pand kan vinden. Dan neem ik ter plaatse de maten op en maak ik heel veel foto’s van details. Dit alles werk ik op de pc met enkele programma’s uit om tot de juiste verhoudingen te komen. En zodra dat klaar is, begint het uiteindelijke bouwen. Het doel is om zo exact mogelijk te zijn, voor zover dat op een schaal van 1:39 mogelijk is.’ Vaak moet hij tussentijds terug, omdat sommige details toch nog niet duidelijk zijn.

Schaalmodellen
Tot nu toe heeft Ten Hoorn vooral miniaturen gemaakt van panden op de drie Amsterdamse hoofdgrachten. Van de Burgwallen bouwde hij tot nu toe slechts één replica, namelijk van Oudezijds Voorburgwal 57. ‘Die heb ik lang geleden gemaakt, zonder opdracht, omdat ik dat een bijzonder pand van stichting Hendrick de Keyser vond.’
De zeventiende- en achttiende-eeuwse architectuur van Amsterdam heeft hem altijd gefascineerd en dan is de stap naar deze modellen niet zo heel groot, vindt hij. Op dit moment is hij Singel 83 aan het ‘afwerken’. Daarna staat hij open voor nieuwe opdrachten, maar niet allemaal tegelijk. Want nadat er een artikel over zijn werk in De Telegraaf was verschenen, zat hij meteen voor zowat twee jaar vol.
Hoewel de miniaturen – afhankelijk van de grootte en detaillering – gemiddeld zo’n 250 euro kosten, is het wel degelijk hobbywerk, zo benadrukt Ten Hoorn. ‘Gemiddeld kost een pand me drie tot vier weken werk. Dus het is zeker geen verdienmodel.’
Hopelijk komen er in de toekomst méér schaalmodellen van de Oudezijds Achterburgwal of Voorburgwal, die we dan in vensterbanken of elders kunnen bewonderen.

Zie verder: grachtenhuisinminiatuur.nl

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus