ONTWIKKELINGEN

Restaurant aan huis – Eerst de cassoulet, daarna de afwas

We kennen het inmiddels wel. Je wilt lekker gaan eten in een restaurant in de buurt … maar ja, dat kan gezien de omstandigheden nu even niet. Dat wordt dus bestellen, afhalen of laten thuisbezorgen. Maar toch is ook dat geen één-twee-drietje.

Je stapt op de fiets en je komt even later thuis met een maaltijd voor vijf personen, terwijl je voor vier personen had besteld. Dat merk je pas als iedereen zich net aan tafel heeft genesteld en de glazen zijn gevuld. Dan stap je niet terug op de fiets. Maar een schuldgevoel blijft knagen: heeft iemand anders dan te weinig gekregen?
Via je bestelling wil je ook restaurants in de buurt steunen. Maar bij wie begin je? Zoveel restaurants, zoveel keuze. Althans bij ons, want dat is in andere stadsdelen wel anders. Zo vormden zich rond de Wallen op de eerste dag van de lockdown plotseling lange rijen voor de vele coffeeshops; maar bij het Amstelveld stond er één lange rij voor de afhaal van één restaurant.
Sommige restaurateurs blijken een gaarkeuken van sterrenniveau te zijn. De cassoulet bijvoorbeeld, een Franse stoofschotel, is bij restaurant Le Hollandais aan de Amstel zo’n kaskraker dat je op een zaterdagavond hier bijna niet tussen kunt komen als je wilt bestellen. In het oude centrum is de goede smaak soms wat verder weg. Aan burgers en spareribs is er geen gebrek, maar van maaltijden waar je het linnen voor op tafel legt en een goede fles uit het rek trekt is er minder aanbod. Eendenbout of een mooie witte vis? Daar moet je even naar zoeken.
Maar kwaliteit is er wel degelijk, bijvoorbeeld bij Hemelse Modder aan de Oude Waal. Of bij Mappa en The Lobby in de Nes. En anders is nog altijd de oriëntaalse keuken rijk voorhanden, zoals bij Oriental City of New King.

Wel moet je zelf op afstand bestellen en tafeldekken. Ook zijn de afhaalprijzen niet lager dan de prijzen waarvoor het restaurant alles opdient. Daar moet je in deze tijd misschien niet over zeuren, maar het gaat wel door je hoofd als je zelf de afwas moet doen.

Nee, maaltijden afhalen háált het toch niet bij de echte restaurantervaring en die beleving is iets om verlangend naar uit te kijken.

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus