ONDERNEMEN

Theater Café MASCINI – Hier heerst de geest van Peer

Waar het voormalige Theater Restaurant Casablanca Variété op Zeedijk nummer 24a zetelde, is nu Theater Café Restaurant Mascini gevestigd. In een totaal ontregelende tijd begonnen Bas Marée (1980) en Thom deLagh (1963) toch aan hun ‘tour de force’ om Café Mascini tot bloei te brengen.

De nieuwe naam is een eerbetoon aan de in 2019 overleden acteur Peer Mascini, de boezemvriend van Thom deLagh: ‘Peer, de liefdevolle ontregelaar’. Het zou kunnen, dat u wat later op de avond de geest van Peer aan de toog ziet zitten.
Thom had eerder een galerie op de Geldersekade, werkte als stadsgids en is dichter/journalist. In 2007 werd hij door onder anderen schrijver Kees van Beijnum benoemd tot ‘dichter van de Zeedijk’.
Vriend en buurtgenoot Bas toert al sinds het afronden van de Koningstheateracademie door het land met cabaret- en kleinkunstprogramma’s.

De gesprekken met de vorige eigenaar Wim Peeters (Casablanca) en met pandeigenaar NV Zeedijk werden positief afgerond. De financiering hadden ze binnen vier weken rond en de buren en collega-ondernemers zagen de nieuwe uitbaters met hun Theater Café Restaurant graag komen. Onverschrokken zetten Thom en Bas hun schouders onder het niet geringe project.
Alles wordt onder handen genomen in het café, in de chambre séparée en in het kleine, intieme theatertje. Dikke lagen oude posters worden verwijderd. Elk van de drie ruimtes krijgt zijn eigen sfeer en het sprookjesachtige uitzicht op zowel Oudezijds Voor- als Achterburgwal blijft onveranderd.

De ruimtes zijn voor velerlei activiteiten te huur. Het theatertje biedt, in goede tijden, plaats aan maximaal 45 personen. Bas en Thom richten zich vooral op de jonge, in deze tijd hard getroffen kleinkunstenaars – voornamelijk Nederlands talent. Ze willen een plek creëren waar theaterliefhebbers, buurtbewoners, passanten en mensen uit den lande een avondje verstrooiing kunnen vinden.
Er zijn try-outs en bijvoorbeeld ook optredens van de halvefinalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Op elke verdieping staat een piano, die regelmatig spontaan bespeeld kan worden.

Maar Mascini is vooral ook een buurtcafé, geopend vanaf 14.00 uur. Er is een uitstekende keuken en de chef-kok van Restaurant Van de Kaart verwent u graag. Naast veel eigen heerlijkheden serveert men ook de vegaballetjes van Holtkamp en zelfs de satay van Wau. Met veel, zeer vriendelijk geprijsde wijnen. Kortom: schuil in deze barre tijden bij een lach en een lied in dit grootse, kleine theater Mascini.

TEKST: GREET VAN DER KRIEKE
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus