MENSEN

Voor je ze leert kennen zijn ze alweer weg

Wonen op de Wallen valt tegen. Op de Burgwallen zijn de scores voor leefbaarheid, buurttevredenheid en buurtontwikkeling heel laag, en is de score voor toeristische druk heel hoog.
In het rapport Toeristische Draagkracht van Wijken van de Gemeente Amsterdam zijn de Burgwallen de hekkensluiter.
Dat is niet zomaar een mening.
Dat zijn de feiten.

Nieuwe buren. Soms kom je ze ineens tegen. Maar voor je ze goed en wel leert kennen zijn ze vaak alweer vertrokken. De gemiddelde woonduur van nieuwkomers op de Burgwallen is maar twee jaar, het kortst van alle wijken in Amsterdam. En dat is heel jammer, want nieuwe buren zijn het begin van nieuw leven. En goed voor de economie. Je vindt ze nog wel op de Burgwallen: de bakker, de slager, de viswinkel en de groentekraam.
Leuke en bijzondere winkels, aardige restaurants, een fijn café, die zijn er ook. Maar ze trekken steeds minder klanten uit eigen stad. Het zijn er nu al niet veel meer en het worden er ook steeds minder. De meeste Amsterdammers vinden de Burgwallen geen aantrekkelijke bestemming meer om een borrel te drinken of uit eten te gaan, of om te winkelen. Te druk, te eenzijdig, te veel gericht op toeristen.
Dat is niet zomaar een mening.
Dat zijn de feiten.

Brede coalitie
De Burgwallen hebben faam verworven als kermisterrein. Badend in neonlicht, waar vrouwelijk bloot en wietpaleizen de belangrijkste attracties zijn. Daaromheen een bufferzone met tientallen, zo niet honderden goedkope vreet- en zuiptenten en prullariawinkels. En die kermis trekt tot diep in de nacht enorme aantallen bezoekers die de buurt totaal ontwrichten. De kermis is een allesverslindend monster.
Kinderen kunnen magisch denken. Ze sluiten hun ogen en het monster is weg. Of ze dichten het monster goede eigenschappen toe. Of ze sluiten zelfs vriendschap met het monster Maar iedereen die niet wegkijkt weet dat het monster op de Burgwallen echt is. Dat het geen fijne woonbuurt meer is. Dat het de stad een twijfelachtig imago bezorgt. Daarom pleit een brede coalitie van bewoners en ondernemers voor ingrijpende veranderingen. Voor minder kermisattracties. Voor minder neonlicht.
Het stadsbestuur en burgemeester Halsema willen dat ook. Zij presenteren in december en januari plannen om de buurt ingrijpend te veranderen. Meer ruimte om te wonen, meer schoonheid, meer levendigheid, meer diversiteit. En minder ruimte voor prostitutie, wietpaleizen, wafels en prullaria.
Uiteindelijk beslissen de gemeenteraadsleden. Zij bepalen onze toekomst. Het wordt tijd dat ze de moed en de wijsheid durven opbrengen om de feiten onder ogen te zien. Zonder politieke oogkleppen en partijblinde stokpaardjes. Zodat onze Nieuwe Buren in de niet al te verre toekomst langer willen blijven dan twee jaar.

Meningen zijn er genoeg.
We zijn toe aan nieuwe feiten.

TEKST: OLAV ULRICH  

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus