ONTWIKKELINGEN

Oudekerkstoren even zonder klokkenspel

De toren van de Oude Kerk wordt stevig onder handen genomen, nadat alle klokken van het carillon eruit zijn getakeld. Als alles goed gaat, komt de toren half september weer prachtig opgeknapt tevoorschijn.

Ze zijn al enige tijd bezig met het onderhoudswerk van de toren van de Oude Kerk, de mannen en vrouwen van Koninklijke Woudenberg. Na de steigerbouw vanaf eind vorig jaar is nu het echte werk begonnen. Iedereen die in de directe omgeving woont, hoort dat duidelijk. Elke dag zijn ze bezig met het herstellen van het voegwerk. Dat zorgt voor nogal wat lawaai, ook al werd begin maart van een gewone op een elektrische generator overgestapt.

‘Maar er is licht aan het eind van de tunnel’, zegt uitvoerder Jan van Ingen. ‘Eind april zijn alle voegen die hersteld moeten worden klaar. Dan wordt de geluidsoverlast een flink stuk minder. We hebben dit werk aan de voegen expres vroeg in het jaar gepland – en niet in de zomer, wanneer iedereen het raam open heeft.’

Koninklijke Woudenberg is niet zomaar aangetrokken. Het bedrijf uit Ameide heeft op dit gebied een lange staat van dienst. Andere projecten waren bijvoorbeeld het stadhuis in Brielle en slot Loevestein. Hier in de stad heeft het bedrijf het voormalige zusterhuis aan de Nieuwe Doelenstraat, de Westerkerk en het Scheepvaartmuseum opgeknapt.

En nu dus de toren van de Oude Kerk. ‘Een eervolle klus’, aldus Van Ingen. ‘Wij doen dit heel graag. Het is toch het oudste gebouw van de stad.’

Galmborden
‘De grootste klus wordt nog het opknappen van het loden plat onder het carillon en boven de beiaardierszolder. Die is door ouderdom ronduit in slechte staat. Zo’n plat moet elke honderd jaar worden nagekeken. Dat is dus nu.’

Ook andere onderdelen van de toren worden stevig onder handen genomen. Zo wordt het houtwerk geschilderd, net als de galmborden bij de luidklokken. Het frame van het carillon wordt roestvrij gemaakt en een aantal gietijzeren consoles, die fungeren als draagconstructie van de eerste omloop, worden hersteld. ‘Voor dat laatste laten we een smid komen’, zegt Van Ingen.

De 47 klokken van het carillon zijn al uit de toren gehaald en worden inclusief klepels en hamers opgeknapt bij de (ook al van het predicaat koninklijk voorziene) Eijsbouts Klokkengieterij. Het uurwerk neemt Woudenberg dan weer zelf onder handen: er komt nieuw bladgoud op, net als op het haantje op de top van de toren.

Zo’n toren opknappen – Van Ingen schuwt het woord renovatie en restauratie – is erop gericht de constructie te behouden. ‘Dat moet eens in de veertig tot vijftig jaar gebeuren. Tenminste, als de eerdere onderhoudsbeurten zorgvuldig zijn verricht.’

Tot slot natuurlijk: wanneer is het klaar? Van Ingen: ‘De planning is half september. Maar zoiets is nooit met honderd procent zekerheid te zeggen. Het is een oud gebouw en er kunnen opeens onvoorziene zaken tevoorschijn komen. Maar we hopen hoe dan ook op een coronavrije, feestelijke opening.’

Wilt u de werkzaamheden op de voet volgen?
Kijk op www.koninklijkewoudenberg. nl/oudekerkstoren/

TEKST: WILLEM OOSTERBEEK
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus