MENSEN

Studio Trompettersteeg – Eva Roefs, fotograaf

Het is aardedonker. Alleen een klein rood pinkeltje van mijn dictafoon is zichtbaar. Eva Roefs (1993) verricht, in wat op een keukentje lijkt, magische handelingen. Dan flitst het licht weer aan, en kan zij een foto van mij gaan maken in haar Studio Trompettersteeg.

Eva woont en werkt in Trompettersteeg 5, in de voormalige Redlight workshop, die ze heeft omgetoverd tot haar eigen Studio. Hier is het idee ontstaan om de ondernemers en bewoners van de Wallen te gaan fotograferen. Door Ian Wagenhuis en Salomé Trip van de ondernemersvereniging BIZ Burgwallen is ze met deze ruimte geholpen. Eerder heeft ze op het Oudekerksplein gewoond. Ze houdt van reuring, van dat rauwe randje, van het ongepolijste. Haar foto’s worden dan ook geen mooie gefotoshopte plaatjes. Wallen (!) haalt ze niet weg.

Eva is niet zomaar een fotograaf die, net als u en ik, lukraak fotootjes neemt uit de losse pols. Opgegroeid in het Brabantse, als kind van een fotograaf, heeft ze de waslijntjes met negatieven boven de badkuip zien hangen. Van haar vader, die met een analoge camera fotografeerde, heeft ze de fijne kneepjes van het vak geleerd. Inmiddels is haar vader op digitaal fotograferen overgestapt, maar de analoge camera is met de dochter meeverhuisd naar Amsterdam.

Ze gebruikt een bijzondere techniek, met speciale 4×5 inch negatieven. Door die grote negatieven zit er veel detail in de foto. Voordat je de foto maakt moet je dus kijken – vooral goed kijken! Bovendien kun je niet eindeloos fotograferen, omdat dat veel te duur zou worden. Je kunt geen tien verschillende foto’s maken en daar de mooiste uitkiezen. Je moet die keuze al maken bij het fotograferen zelf.

De coronatijd heeft haar zó veel rust gebracht, dat ze is gaan studeren op die bijzondere techniek. Met als gevolg dat ze nooit meer anders wil. Dat is een hele omschakeling, gewend als ze was aan het snelle werk, aan meters maken. Ze was in vaste dienst bij de Volkskrant, als fotograaf en beeldredacteur. Maar ze heeft die baan opgezegd en zich als zelfstandig fotograaf gevestigd. ‘En nu zit ik binnen’, zegt ze vrolijk.

In 2020 is Eva genomineerd als Mercur BeLOFte van het Jaar, de talentenprijs van de tijdschriftenbranche. We zullen zeker nog veel van haar gaan horen en verheugen ons nu al op haar eigen Wallen-fotoboek.

TEKST: GREET VAN DER KRIEKE
FOTO: BERT NAP

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus