MENSEN

Verhalenavonden en Reinvent Tourism 

Als de stad weer open mag, moeten de bezoekers weer de bewoners kunnen vinden – en de bewoners elkaar. Er zijn twee recente initiatieven om zulke contacten te kunnen leggen.

Een allereerste online Verhalenavond van de Wallen werd op 5 maart georganiseerd vanuit Ons’ Lieve Heer op Solder: een toepasselijke locatie, vanwege de symboliek van de stedelijke tolerantie. Professioneel verhalenverteller Berber Hidma van Tours that Matter presenteerde de avond. Hinse Mutter en Albert Manders van Red Light Arts & Culture verzorgden de muzikale omlijsting.

Op deze indrukwekkende avond, met veel humor en soms een traan van ontroering, brachten vijf heel diverse vertellers hun zeer persoonlijke verhaal: een sociaal betrokken politieagent, een cultureel geïnteresseerde buurtbewoner, een inspirerende lgbtq-toeristengids, een succesvolle voormalig dakloze en een gepassioneerde sekswerker. Vanuit hun eigen perspectief gaven zij een zeer gevarieerd en genuanceerd beeld van de Wallen. Dit leidde tot meer begrip voor elkaars positie, de reacties van de toehoorders waren enthousiast en tussen de sprekers onderling klikte het. Die spraken af om contact te blijven houden. Het is de bedoeling om vaker zulke inspirerende avonden te organiseren.

Er zijn diverse initiatieven om het heersende beeld van de Wallen als pretpark bij te stellen en het toerisme juist in te zetten voor een prettige buurt. Dat kan door bewoners en bezoekers op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen.

Zo probeert Reinvent Tourism toeristen een ander beeld van de binnenstad te bieden en hen te verleiden om mee te doen. Via een ‘Make a Difference Desk’ kunnen bezoekers door het uitvoeren van een klusje een positieve bijdrage leveren aan de buurt, samen met een of meerdere bewoners. Bijvoorbeeld: onder het motto ‘Buy Me Lunch’ nodigt een buurtbewoner een bezoeker uit voor een gezamenlijke lunch op zijn of haar favoriete adresje. De bezoeker betaalt, maar krijgt daar een leuke ontmoeting voor terug.

Allebei blij!

Belangstelling voor de verhalenavonden? Mail naar anouschka@toursthatmatter.com

Meer informatie over Reinvent Tourism? Mail naar elena@wonder.nl en zie reinventtourism.com

FOTO:  TOURS THAT MATTER

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus