ONDERNEMEN

CACAO & SPICE – Voor uw omfietschocolade 

In de Dollebegijnensteeg, op nummer 5a, bevindt zich de winkel Cacao & Spice van Salomé Trip-Wagenhuis (1987) en haar echtgenoot Ian (1978). Alles draait hier om chocolade en duurzaamheid. Wie niet uit de buurt komt, fietst er graag een stukje voor om: want weerstand bieden aan de heerlijkheden is welhaast onmogelijk. 

Salomé is in Friesland geboren uit een Friese vader en een Molukse moeder. Als ze naar Amsterdam komt om stage te lopen bij het Nederlands Centrum voor Inheemse volken, ontmoet ze daar Ian Wagenhuis, die al langer in de ‘goede doelen’-wereld werkzaam is. Ians grootmoeder heeft ooit in de jaren 50 en 60 een chocoladewinkeltje gehad op de Haarlemmerdijk: ‘Chocolaterie Kitty’. Ze zijn dus niet onbekend met chocolade.

Samen starten ze Cacao & Spice, met écht eerlijke chocolade. Direct Trade, noemen ze het; een stap verder dan Fairtrade. Salomé: ‘Ik heb weinig met compromissen. Gelukkig kan ik dat in de chocolade wel kwijt. Als iets duurzaam is, moet het ook honderd procent duurzaam zijn!’

Alle chocolade bij Cacao & Spice komt van een biodiverse cacaobonenteelt, vaak verbonden aan sociale projecten. Zo moeten de producten gegarandeerd slaaf-vrij zijn en worden projecten ondersteund om de positie van vrouwen te verbeteren.

Cacao groeit over de hele wereld: op de Filippijnen, in Peru en op Jamaica. Van cacaobonen wordt de smaak bepaald door de herkomst. Je kunt het vergelijken met goede wijn. Een druivensoort van een helling in Spanje smaakt anders dan een druif uit Italië. Zo smaken ook de cacaobonen van een estate (plantage) uit de Congo anders dan bonen uit Indonesië.

Elke plantage draagt zijn steentje bij. Voor elke reep die je bij Cacao & Spice koopt, plant Original Beans een boom. Achter op elke wikkel staat een code, waarmee je die boom kunt traceren. Zo werden er al ruim 1,6 miljoen bomen geplant.

Salomé en Ian hebben een stevige band met het verleden, een flinke snuif Molukse invloed, puik vakmanschap en een groot hart. In de Dollebegijnensteeg vind je het ideale adres voor je ‘omfietschocolade’.

Ook online zijn ze zeer actief en organiseren ze virtuele tours en proeverijen. Dat doen ze zelfs zo goed dat ze in de top tien van The Guardian zijn beland vanwege ‘beste virtuele ervaring’.

Zie ook nl.cacaoandspice.com

Fotobijschrift: Salomé en Ian – ‘Als iets duurzaam is, moet het ook honderd procent duurzaam zijn’

TEKST: GREET VAN DER KRIEKE
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus