ONDERNEMEN

De biologische Nieuwmarkt is toch een beetje jarig 

Op de Nieuwmarkt staat al ruim 25 jaar elke zaterdag een biologische boerenmarkt. Veel bewoners, maar ook bezoekers van binnen en buiten de stad, kopen er wekelijks hun biologische producten. De markt biedt wekelijks een grote variëteit aan verantwoorde en goede producten voor de bewuste consument.

Carla Bastiaansen verkoopt hier duurzaam brood en banket, en is ook voorzitter van de marktvereniging. ‘Je kunt onze markt het best beschouwen als een verzameling kleine en bijzondere buurtwinkeltjes.’ Ze is vooral trots op de persoonlijke benadering op de markt.

Wel en wee wordt gedeeld aan de kraam, klanten worden geleidelijk tot kennissen en vrienden. En de onderlinge solidariteit is groot: toen de bus van Bastiaansen beschadigd was, stonden alle collega’s klaar om ervoor te zorgen dat zij met man en dochter toch naar de boerenmarkt kon komen.

Assortiment
Hoewel de marktkooplieden streven naar een honderd procent biologisch assortiment, lukt dat nog niet voor alle producten. Daarover zijn zij volstrekt eerlijk. Zo is certificering door SKAL, de onafhankelijk toezichthouder voor biologische producten, niet voor alle kramen haalbaar vanwege de zeer hoge kosten ervan tegenover de soms bescheiden verdiensten uit de verkoop.

De markt past goed binnen de visie van de gemeente, die meer kwaliteit en een grotere verscheidenheid in de binnenstad wenst. De toekomstige herindeling van alle Amsterdamse markten wordt door de marktlieden dan ook met vertrouwen tegemoetgezien. Voor elke markt is een stabiel, afgewogen samengesteld aanbod van levensbelang. Hierover is er met de gemeente regelmatig constructief overleg.

Feestje
Tijdens de coronapandemie was het, met inachtneming van de afstandsmaatregelen, eenrichtingverkeer en spatschermen, volkomen veilig om op de markt boodschappen te doen. Helaas kon het 25-jarig bestaan van de markt vorige zomer niet groots gevierd worden, ‘maar eigenlijk is het hier elke week toch al een feestje’, lacht Bastiaansen.

Ook marktkooplui die door de werkzaamheden aan het Waterlooplein moesten uitwijken, hebben hier een tijdelijke standplaats gekregen. Dat blijkt geen enkel probleem, en kan zelfs leiden tot nieuwe klandizie voor allebei de partijen.

Het plan voor een groot horecaterras op de Nieuwmarkt is afgeblazen. Daarmee zijn Bastiaansen en haar collega’s wel blij, want anders was er voor de kramen veel minder ruimte overgebleven en zou dit vooral ook het karakter van de markt hebben geschaad.

In een wereld waar alles snel moet en waar afstandelijkheid de norm is, voorziet de markt in een behoefte van onthaasting. Persoonlijk contact en een fijne manier van ondernemen zijn voor Bastiaansen en haar collega’s dan ook de grote drijfveer om elke zaterdag te doen wat ze het liefste doen en waar ze goed in zijn. ‘We hebben het hartstikke naar onze zin hier.’

De Biologische Boerenmarkt is er elke zaterdag van 9 tot 16 uur.

Fotobijschrift: Carla Bastiaansen: “Klanten worden geleidelijk kennissen en vrienden”

TEKST: NORINDA FENNEMA
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus