LEEFBAARHEID

‘Don’t come to Amsterdam’ – The Daily Telegraph 

Vraag iemand wat het icoon is van Parijs, en het antwoord is: de Eiffeltoren!
Rome? Colosseum!
New York? Vrijheidsbeeld!
San Francisco? Golden Gate!
Kopenhagen? Zeemeermin!

en Amsterdam? Hoeren en Wiet!

Signatuur
Als het aan burgemeester Halsema ligt, gaat dat veranderen. Begin juni was zij te gast in College Tour, en Twan Huys vroeg haar met welke signatuur zij de stad wil achterlaten.

Ze zei: ‘Afgelopen jaren is het imago van de Amsterdam te plat geworden. Je komt hiernaartoe om naar de hoeren te gaan, pardon, naar de sekswerkers, en om te blowen in de binnenstad. (…) Ik zou het fijn vinden als de signatuur van de stad meer wordt van bijvoorbeeld de Pride, en van activisme en debat.’

Het vergt moed om het internationale imago van de stad voor het oog van de natie ter discussie te stellen, want door die uitspraak communiceert zij een duidelijke boodschap, en zet ze zichzelf en haar bestuurlijk en ambtelijk team op scherp.

En verandering is nodig, want nu al stromen de Wallen weer vol met prettoeristen. In de weekends zijn er weer luidruchtige vriendenclubjes, auto’s met buitenlandse nummerborden op de gekste plekken, vrijgezellenfeeesten, varende disco’s. Poep-, kots- en pisplekken. Bij sommige buurtgenoten begint het bloed alweer te koken.

De tweede helft
Het is een van de vele clichés uit de sportverslaggeving in de legendarische voetbalstrip Appie Happie van Dik Bruynesteyn: ‘Na de pauze waren de bordjes verhangen en tapten De Taaie Tijgers uit een heel ander vaatje.

Burgemeester Halsema begint na de lange en troosteloze coronapauze aan haar tweede helft, en het lijkt erop dat het gemeentebestuur na die pauze de bordjes inderdaad heeft verhangen en uit een ander vaatje wil tappen. Halsema, wethouder Everhardt en stadsdeelvoorzitter Ten Bruggencate schrijven in een brief aan de gemeenteraad: ‘Amsterdam is een levendige en vrijheidslievende stad, waartoe bezoekers uit alle delen van de wereld zich aangetrokken voelen. Bedrijvigheid hoort bij onze stad. Bezoekers die met respect omgaan met Amsterdam en de Amsterdammers zijn altijd welkom geweest, en blijven dat vanzelfsprekend ook. Bezoekers die respectloos omgaan met onze bewoners en ons erfgoed zijn daarentegen niet welkom. De boodschap die wij voor hen hebben: kom niet naar Amsterdam.’

Internationaal
Er werd een internationaal persbericht verspreid met een beknopte Engelse vertaling van de brief. Tegelijkertijd startte een onlinecampagne om ongewenste bezoekers te weren.

De Engelse krant The Daily Telegraph schreef: It’s an unusual tourist campaign but Amsterdam has dared say it: ‘Visitors who treat our residents and heritage with disrespect are not welcome. The message we have for them is: don’t come to Amsterdam.’

Amsterdam heeft het dus aangedurfd om luid en duidelijk te zeggen waar het op staat. Dat sommige bezoekers helemaal niet welkom zijn. Dat niet alles kan en mag, en dat het een dure grap kan worden als je je misdraagt. Dat baart internationaal opzien. En dat is het begin van goed nieuws, misschien zelfs van een kentering, al zal de weg lang en moeizaam zijn. Maar de politieke wil om de bordjes te verhangen is er ontegenzeggelijk.

Urgentie
Met het project Aanpak Binnenstad moet de overlast worden bestreden. Door goede samenwerking tussen politie en justitie zijn in het weekend van 12 en 13 juni meteen al vijftig straatdealers en tien zakkenrollers opgepakt en gedagvaard, beboet of naar bureau HALT gestuurd.

Er komt meer aandacht voor gerichte handhaving op bijvoorbeeld alcoholgebruik, autoslapen, illegale vakantieverhuur en lachgasbezit. Bezoekers zullen daar in een onlinecampagne op worden gewezen nog voordat ze in Amsterdam voet aan de grond zetten.

Boetes kunnen en moeten meteen worden ge(p)ind. Er komt een politiesteunpunt op de Oudezijds Achterburgwal.

De uitvoering van al die maatregelen staat of valt met consequente handhaving. Die is in handen van hosts, handhavers en politie. Met nieuwe instructies en betere onderlinge communicatie. Er is in de Stopera een groot gevoel van urgentie.

Het steunpunt van het Stadsdeel dat op de Oudezijds Achterburgwal moet komen, biedt de mogelijkheid om direct contact tussen het stadsdeel en bewoners op te bouwen. Binnenkort opent er al zo’n steunpunt in de Nieuwe Hoogstraat ‘op nummer 9’ voor overleg, suggesties en klachten (en complimenten!) van buurtbewoners over beleid en uitvoering.

De dood of de gladiolen
De tweede helft van Halsema is begonnen, en voor bewoners telt alleen het resultaat. Amsterdam dared say it. Nu komt het aan op daden. Het wordt buigen of barsten.

Of, om in sporttermen te blijven: de dood of de gladiolen.

TEKST: OLAV ULRICH

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus